Matkailutoiminnan kehittäminen - Rämö, Elina (Lahden ammattikorkeakoulu, 2007)
Työn tarkoituksena on selvittää case-yrityksen mahdollisuuksia kehittää matkailutoimintaansa. Koivikon maatila sijaitsee Kolarin kunnassa Länsi-Lapissa. Yrityksen harjoittama liiketoiminta on pienimuotoista ja varsinaisen maatilatalouden ohessa tapahtuvaa. Matkailutoiminta on koostunut lähinnä talvisin rekiajeluista ja tilan toiminnan esittelystä ryhmille. Teoriaosassa käsitellään maatilojen monialaistumista, hevostaloutta maatiloilla, maaseutumatkailua ja Lappia omana toimintaympäristönä. Maatalouden rakennemuutoksen ansiosta maatilojen määrä on vähentynyt ja työllistävyys laskenut merkittävästi. Muu yritystoiminta maatiloilla antaa mahdollisuuden lisäansioiden hankintaan ja monipuolistaa palvelutarjontaa maaseudulla. Matkailu on yksi suosituimmista toimialoista monialaisilla maatiloilla puun ja elintarvikkeiden jatkojalostuksen sekä koneurakoinnin ohella. Maaseutumatkailu on pienyrittäjyyteen perustuvaa matkailu-, elinkeino-, ja yritystoimintaa maaseudulla. Maaseutumatkailun suosio lähti kasvuun 1990-luvun aikana. Merkittävinä tekijöinä suosiolle ovat maaseudun omaleimaisuus ja luontoon liittyvien aktiviteettien suosio. Opinnäytetyön empiriaosuudessa analysoitiin yrityksen nykyisiä toimintamahdollisuuksia ja pohdittiin niiden kehittämistä mahdollisuuksien mukaan. Merkittävänä rajoittavana tekijänä matkailutoiminnan kehittämisessä on tarvittavien resurssien puute. Käytännön toimenpiteinä opinnäytetyöprosessin aikana yrityksen www-sivujen sisältö uudistettiin ja STN-Matkaoppaassa ollut Koivikon maatilan ilmoitus kirjoitettiin uudelleen. The aim of this thesis was to examine the case-companyÌs possibilities to develop its travelling business. The case-company was Koivikko Farm. It is located in the municipality of Kolari in western Lapland. Now the travelling business is small-scale and is connected with primary agricultural business. They arrange sleigh ride tours during winter and visiting tours for groups. The theoretical background of the study consists of subsidiary trades of the farms, horse management, ...