Enkätundersökning om avfallshantering i bostadsområdet Vallen i Haparanda - Oinas, Eveliina (Oulun ammattikorkeakoulu, 2016)
Undersökningens syfte var att undersöka vilka åsikter och erfarenheter invånarna i bostadsområdet Vallen har om avfallshanteringen i området. Dessutom var syftet att ta fram förslag på hur det nuvarande läget för avfallshanteringen skulle kunna förbättras. Utgångspunkten med undersökningen var att invånarna i bostadsområdet Vallen inte sorterar och återvinner sitt hushållsavfall tillräckligt. Därför är renhållningskostnaderna i området höga. Undersökningen genomfördes som examensarbete i samarbete med Haparanda kommun och Haparandabostäder. Undersökningen fokuserade speciellt på områdena Vallen 1 och Vallen 2. Innan genomförande av undersökningen studerades insamlade mängder brännbart avfall och matavfall samt hämtningskostnader i områdena efter renhållningsfakturor. Enligt beräkningarna verkade det vara en relativt stor skillnad i avfallsmängderna mellan områdena. Den totala mängden insamlat brännbart avfall och matavfall per invånare i området Vallen 2 var betydligt mindre jämfört med området Vallen 1. Datainsamlingen för undersökningen genomfördes via en postenkät som är ett effektivt och ekonomiskt sätt att samla in information från en stor grupp personer. Enkäten innehöll både frågor med fasta svarsalternativ och öppna frågor. Enkäten delades ut till 164 lägenheter i bostadsområdet Vallen i februari 2016. Inom svarstiden fick man tillbaka 59 svar, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 36,0 procent. Huvudsakligen var de svarande nöjda med avfallshanteringen i området. En stor del av de svarande önskade dock mer information om avfallssortering i framtiden. Därtill saknades det sorteringskärl i många lägenheter. I öppna svaren kom också fram att invånarna ville ha förbättringar i avfallsutrymmenas kondition och fler avfallskärl till olika avfallsslag. Med syftet på att ta reda vad skillnaden i avfallsmängderna mellan områdena Vallen 1 och Vallen 2 kan bero på jämfördes enkätsvar mellan de två områdena. Undersökningens resultat kommer att nyttjas vid planering av avfallshantering i bostadsområdet Vallen i ...