Hissin jälkiasennus : Jälkiasennushissin kustannukset - Mäkimurto, Petri (Lapin ammattikorkeakoulu, 2016)
Lähes puolet maamme kerrostaloista on hissittömiä ja sama ongelma vaivaa kotikuntani Rovaniemen kerrostaloja. Portaikossa sattuu vuosittain useita loukkaantumiseen johtavia tapaturmia ja hissin puuttuminen pakottaa liikuntarajoitteisten asukkaiden muuttamaan esteettömään asuinrakennukseen. Ongelman vähentämiseksi on käynnistetty Hissi – esteetön Suomi 2017 -hanke. Hankkeen tavoitteena on parantaa nykyaikaisen asumisen laatua, liikuntaesteettömyyttä sekä lisätä asumisen turvallisuutta ja mahdollistaa iäkkään väestön asumisen kotona pitempään. Tässä opinnäytetyössä tarkasteltiin Kiinteistöliitto Lapin Rovaniemen alueella sijaitsevien jäsenkerrostalojen esteettömyyttä sekä mahdollisuutta jälkiasennushissille. Tarkastuskäyntien aikana tehtyjen dokumentointien pohjalta tehtiin jokaiselle taloyhtiölle tapauskohtainen raportti. Raporteissa on ehdotus hissin sijoituksesta sekä listattu huomiot taloyhtiön esteettömyydestä. Työn tavoitteena on helpottaa taloyhtiöiden hissihankkeen käynnistämistä sekä selvittää jälkiasennushissihankkeen toteuttaminen. In Rovaniemi there are several residential buildings that do not have a lift. Only half of residential buildings have a lift in Finland. People are injured in the staircase every year because they do not have the possibility to use a lift. The physically impaired and aged population is not able to live in this kind of buildings. The project Hissi – esteetön Suomi 2017 was started to reduce the problem. The Project improves the quality of the living and the accessibility of the building. The main objective of the project is to enable to older people living longer at home. This Bachelor’s thesis was commissioned by Kiinteistöliitto Lappi. The objective was to clarify the possibilities of the retrofitting lifts and inspect to accessibility of the residential buildings of Kiinteistöliitto Lappi in Rovaniemi. Each housing cooperative was provided with a detailed report based on the inspection, photographs and measurements. The results of this thesis will help the housing ...