CLT-tilaelementtien ilmaääneneristävyys - Mustonen, Mika; Hukka, Jani (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2016)
Tässä opinnäytetyössä tavoitteena oli tutkia CLT-elementtien välistä ilmaääneneristävyyttä erilaisilla lämpöeristevaihtoehdoilla ja onko levysaumojen tiivistämisellä vaikutusta tuloksiin. Tutkimuksessa oli käytettävissä kaksi CLT-tilaelementtiä, jotka toimitti Elementti Sampo ja tätä tutkimusta tehtiin tästä kyseisestä CLT-tyypistä. Näillä saaduilla tuloksilla Elementti Sampo pystyy jatkamaan tuotekehittelyään CLT-rakenteiden parissa ja näin kehittämään tätä teollisuutta Suomessa eteenpäin. CLT-elementtejä tutkittiin Karelia-Ammattikorkeakoulun laboratoriossa, jossa tehtiin ilmaääneneristävyys mittauksia erilaisilla eristeillä. Mittaustuloksista tehtiin päätelmät mikä eriste sopii parhaiten ilmaääneneristävyyden osalta tilaelementtien väliin. Muut pientarvikkeet ja mittalaitteet kustansi Karelia-Ammattikorkeakoulu ja tilaelementit jäävät koulun laboratorioon muita testauksia ja koulutuksia varten. Tutkimusmenetelminä käytettiin SFS-EN ISO 16283-1 ja ISO 717-1 standardien mukaista mittausta. Tuloksiksi saatiin, että 50 mm villa on ilmaääneneristävyydeltään ja kustannuksiltaan parhain vaihtoehto. The aim of this thesis was to investigate airborne sound insulation between CLT-units, with different thermal insulation options, and to see whether the board joints sealing has an effect on the results. Two CLT-units were used which were supplied by Elementti Sampo and the study was made on this particular type of CLT. With the results obtained, Elementti Sampo will be able to continue the product development of CLT structures and thus bring the development of this industry in Finland forward. The CLT-units were studied in the laboratory of Karelia University of Applied Sciences where airborne sound insulation measurements were made with different materials and in different situations. Based on the measurements, conclusions could be made about the best insulation between the CLT-units. Other small accessories and instrumentation for the work were provided by the Karelia University of Applied Sciences and the CLT-units ...