VARANTORAKENTEEN OIKEELLISUUS SUUNNITTELUTYÖN POHJANA STORA ENSO METSÄN POHJOIS-SUOMEN HANKINTA-ALUE, KAINUUN TIIMISSÄ - Kananen, Tuomas (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2016)
Stora Enso tunnetaan isona puuraaka-aineen jalostajana ja innovatiivisena kehityksen edistäjänä puuteollisuudessa. Isolla puuraaka-aineen jalostajalla tärkeä osa-alue organisaatiossa, on puuhankinta ja siinä toimivat puunostajat. Puunostajien ammattitaito arvioida puuston määrää oikein metsässä varmistaa yhtiön operatiivista sekä taloudellista toimivuutta toimia tehokkaasti ja taloudellisesti metsäteollisuudessa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Stora Enso Metsän Pohjois-Suomen hankinta-alueen, Kainuun tiimin puumääräarvioiden toteutumista ajalta 1.1.2014–30.6.2015. Tutkimuksessa tarkkaillaan arvokkaimpien puutavaralajien tukki- ja pikkutukkilaatujen, arvioiden toteutumista havupuissa. Lisäksi tutkittiin havu- ja koivukuitu määriä puukaupoilta. Tutkimus oli määrällinen eli kvantitatiivinen, ja tulokset on ilmaistu eroprosentteina tau-lukkokuvioissa. Eroprosentilla ilmaistaan ero arvioiden ja toteutuneiden puumäärien välille. Tuloksia tulkittaessa voidaan havaita kokonaispuuston arvioinnin toteutuvan erittäin hyvin toteutuneisiin hakkuisiin verraten, mutta puutavaralajikohtaisessa vertailussa erot voivat olla erittäinkin suuria. Puutavaralajikohtaisia toteutumia tarkasteltaessa suurimmat arvioerot syntyvät harvennuskohteilla. Stora Enso is known as large wood raw material refiner and innovative contributor of wood industry development. As a large refiner of wood raw material important part of or-ganization is wood obtaining and wood buyers in it. Professional skills of wood buyers to valuate wood volume estimation in forest correctly is to ensure company´s operative and finacial function to act efficiently and economically in forest industry. Purpose of this thesis is to examine Stora Enso Metsä´s wood volume estimation full fil-ment during period 1.1.2014–30.6.2015 of team Kainuu in Northern Finland´s purchase area. Reseach observes fulfilment of the most valuable wood species as diameter logs and small diameter logs with coniferous trees. Besides of that research evaluates amounts of fibers of sprig ...