Lähtötietojen vaikutus rakennuslupaprosessissa : Case paritalo Mäkelä & Riskilä - Riskilä, Niko (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2016)
Rakennushankkeeseen ryhdyttäessä ensimmäisenä tehtävänä heti rakennuspaikan hankinnan jälkeen on rakennusluvan hakeminen. Rakennusluvan saamisen edellytyksenä on lukuisa määrä erilaisia selvityksiä, joita tarvitsee tehdä, sekä dokumentteja, joita tarvitsee laatia. Voidaankin todeta, että ennen rakennusluvan saamista on oikeastaan koko rakennushanke jo määritelty hyvin suurilta osin. Rakennushanke voidaan saattaa onnistuneesti valmiiksi ainoastaan hyvän suunnittelun ja lähtötietojen selvittämisen avulla. Rakennushankkeen alkaessa oleellinen vaihe on rakennuslupaprosessi, jonka hallitsemiseksi on rakentamisen lisäksi ymmärrettävä myös taloudesta ja lainsäädännöstä. Erityisesti rakennusalaa vähemmän tuntevat joutuvat tekemään suuren määrän selvitystyötä pelkästään rakennushankkeeseen ryhtymiseksi. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin paritalohankkeen rakennuslupaprosessia case tutkimuksena. Tutkimus etenee aivan ensimmäisistä rakentamispäätökseen johtaneista ideoista aina rakennusluvan lainvoimaisuuteen asti. Tavoitteena oli tutkia miten erilaiset lähtötiedot vaikuttavat rakennuslupaprosessissa. Tutkimuksen tuloksista koostettiin aineisto, jonka avulla pystytään minimoimaan rakennushankkeen lupavaiheessa ilmeneviä haasteita. Tutkimus toimii hyvänä tiedonlähteenä pientalohanketta suunnittelevalle. Se sisältää yksityiskohtaista tietoa sekä oikeita esimerkkejä rakennuslupaprosessin vaiheista ja vaikeasti ennakoitavista yksityiskohdista. Tutkimuksessa on hyödyllistä tietoa myös muille pientalohankkeen osapuolille. After the act of purchasing a building plot in construction project, the second thing that has to do is to obtain a building permit. There are many requirements when requesting the construction permit; you have to compose a lot of documents and do many investigations. The periods of the construction permit process are made up of different actions that the law and the building supervisor authority are demanding. Every process is its own unique individual process and it can be difficult to prepare for every detail of the process. The problems appearing in the building permit process are usually consequences of poor investigation of initial data. In this thesis the building permit process of a semi-detached house was investigated as a case study. The case study examined the building permit process from its beginning to the very end of it. This project was chosen for target because it was challenging and there is a real need for this kind of investigation. The study serves as a good source of information for a small building project planning. It contains detailed information and gives real examples from difficulties of the project examined. There is also a lot of useful information for the other participants of a small house project.