VIRTSANÄYTTEEN KERÄYSMENETELMÄT LAPSELTA : Opetusvideo hoitotyön koulutusohjelman opiskelijoille - Lallukka, Ilkka; Lång, Anne (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2016)
Virtsatieinfektio on yksi yleisimmistä infektioista Suomessa, ja virtsanäytteen saaminen on tärkeää diagnosoinnin ja hoidon kannalta. Vaippaikäisen lapsen virtsanäytteen ottamisessa on omat haasteensa, koska lapsi ei vielä kehityksellisesti kykene antamaan virtsanäytettä kuten aikuiset. Virtsanäyte voidaan kuitenkin ottaa erilaisia virtsankeräysmenetelmiä käyttäen. Menetelmiä ovat virtsankeräystyyny, virtsankeräyspussi, rakkopunktio, katetrointi ja puhtaasti laskettu virtsanäyte. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa opetusvideo lasten virtsankeräysmenetelmistä osaksi Karelia-ammattikorkeakoulun perhehoitotyön opetusta. Sen toimeksiantajana toimi Karelia-ammattikorkeakoulu. Opetusvideoissa käsitellään virtsatyynyn ja virtsankeräyspussin käyttämistä, rakkopunktiota ja virtsanäytettä edeltävän alapesun tekemistä. Opinnäytetyön tarkoituksena on lisätä opiskelijoiden tietoutta lasten virtsankeräysmenetelmistä. Näitä opetusvideoita voidaan käyttää osana luentoja sekä itseopiskelumateriaalina sähköisessä oppimisympäristössä. Mahdollinen jatkokehitysidea olisi samantapaisen opetusvideon tekeminen lapsen kohtaamisesta sairaanhoitajana. Opetusvideoita voisi myös tehdä yhdessä media-alan opiskelijoiden kanssa, jolloin videoista tulisi huomattavasti laadukkaampia. Urinary tract infection is one of the most common infections in Finland and obtaining a urine sample is important for the diagnosis and treatment. Collecting a urine sample in a diaper-aged child has its own challenges because the child is not developmentally able to give a urine sample in the same way as adults. The urine collection techniques are the urine collection pad, the urine collection bag, suprapubic aspiration, catheterisation and midstream specimen of urine. The thesis assignment was to design an educational video of urine collection techniques in children to complement a course in Family Nursing in the Karelia University of Applied Sciences. This thesis was commissioned by the Karelia University of Applied ...