Letkeät Lonkat - Kuntouttavan ryhmätoiminnan malli kotiutuneille lonkkamurtumapotilaille - Kauppinen, Tanja; Rajasuo, Pia (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2016)
Suomessa murtuu yli 7 500 lonkkaa vuosittain. Väestön ikääntyessä lonkkamurtumienkin määrä kasvaa. Kotona asuneista noin kolmasosa joutuu pysyvään laitoshoitoon ja saman verran menehtyy vuoden sisällä murtumasta. Lonkkamurtuman kotiutumisen jälkeiseen kuntoutukseen ei Suomessa ole edelleenkään yhteneviä käytäntöjä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tukea kotiutuneita lonkkamurtumakuntoutujia käyttäjälähtöisesti moniammatillisella ryhmäkuntoutuksella. Tavoitteena oli luoda kohderyhmälle ryhmäkuntoutusmalli Karelia-ammattikorkeakoulun oppimis- ja palveluympäristö Voimalaan ja selvittää, voiko moniammatillisella, intensiivisellä ja lyhytkestoisella ryhmäkuntoutuksella vaikuttaa lonkkamurtumakuntoutujan toimintakykyyn. Lonkkamurtuman kokeneiden alkukartoitushaastatteluista kerättiin materiaalia moniammatillisen kuntoutuksen suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi käyttäjälähtöisyyden varmistamiseksi. Kuntoutujat tavoitettiin yhteistyökumppanin Siilaisen terveyskeskussairaalan kautta. Tulokset osoittivat, että ryhmätoiminta vaikutti myönteisesti lonkkamurtumakuntoutujien fyysiseen ja psyykkiseen toimintakykyyn. Lisäksi moniammatillinen ryhmäkuntoutus tarjosi kohderyhmälle tärkeää vertaistukea. Jatkossa Letkeät Lonkat -ryhmäkuntoutusmalli jää Voimalan käyttöön. Sitä voidaan kehittää toteutettavaksi eri ympäristöissä ja moniammatillisuutta laajentaa eri alojen opiskelijoihin käyttäjälähtöisyyden ja moniammatillisuuden syventämiseksi. Lisäksi seurantamenetelmänä suositellaan mittausten toistamista kohderyhmäläisille jonkin ajan kuluttua ryhmätoiminnan päättymisestä. There occur more than 7,500 hip fractures in Finland every year. The amount of hip fractures will increase as population gets older. One third of hip fracture patients will end up in a permanent institutional care and the same amount will die within a year the fracture has happened. However, in Finland there are still no convergent instructions for rehabilitation after discharging and sustaining a hip fracture. The purpose of this thesis was to support ...