Palvelua saamen kielellä : Työntekijöiden kokemuksia pohjoissaamen kielikurssista Lapin keskussairaalassa vuonna 2014 - Kalliokoski, Kati; Hattukangas , Kirsi (Lapin ammattikorkeakoulu, 2016)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata Lapin keskussairaalan henkilökunnan kokemuksia saamen kielen kurssista. Tavoitteena oli edistää saamenkielisten potilaiden omakielisten terveyspalveluiden toteutumista Lapin keskussairaalassa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista tutkimustapaa. Aineisto opinnäytetyötä varten kerättiin itselaatimamme kyselykaavakkeen avulla. Kyselykaavakkeet lähetettiin sähköisesti maalis- huhtikuun 2015 välisenä aikana pohjoissaamenkielen kurssilaisille. Saatuamme kyselyt sähköisessä muodossa takaisin, analysoimme aineiston induktiivisen sisällön analyysin mukaan. Opinnäytetyön kyselylomakkeen tulosten perusteella pohjoissaamen kielikurssin käyneiden kokemukset olivat pääsääntöisesti hyviä. Kehitettäviä asioita löytyi kurssilaisten mielestä kurssin sisältöön ja aikataulutukseen liittyen. Tulosten perusteella kurssin käyneet tunsivat lähes yhtenevästi, että he kykenevät antamaan palvelua paremmin Pohjoissaamenkielisille potilaille tai asiakkaille kurssin käytyään. Opinnäytetyön tuloksia voidaan mahdollisesti hyödyntää tulevien kurssien järjestämisen suunnittelussa ja kehittämisessä. Jatkotutkimuksella voisi selvittää, kuinka tutkimustuloksissa ilmi tulleita asioita on mahdollisesti kehitetty. Jatkotutkimuksena voisi myös selvittää Pohjoissaamenkielisten ajatuksia saamastaan omakielisestä palvelusta Lapin keskussairaalassa. The objective of this thesis was to present the experience of the staff at the Lapland Central Hospital of taking a Northern Sámi language course. The purpose was to promote the services for the Sámi speaking patients at the Lapland Central Hospital. The material was collected by using questionnaires. The questionnaires were sent to the course participants in March and April 2015. The replies were analyzed using an inductive contents analysis method. The participants of the Northern Sámi language course regarded their experiences mainly as positive. However, the course contents and the schedule should be improved. According to the results of North Sámi language ...