Pakurikäävän hyödyntäminen koivikoiden ensiharvennuksessa - Ruuska, Ilkka; Turunen, Joni (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2016)
Koivikoiden ensiharvennukset ovat usein huonosti tuottavia. Tässä opinnäytetyössä tutkittiin sitä, parantaako pakurin kasvattaminen talousmetsäkoivikoissa ensiharvennusten kannattavuutta. Tutkimuksessa käytettiin hyväksi Luonnonvarakeskuksen ja Itä-Suomen Yliopiston pakurin kasvatusta koskevasta yhteishankkeesta saatua tietoa. Siinä tutkimuksessa Luonnonvarakeskus tutkii pakurin kasvatuksen mahdollisuutta ja sen onnistumista muuten lähinnä huonosti tuottavissa metsissä. Pakurin kasvatuksen kannattavuutta tarkasteltiin kolmen eri maakunnan alueella: Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa sekä Kainuussa. Opinnäytetyössä tehdyt laskennat ovat suoritettu Motti-ohjelmiston ja Microsoft Excelin avulla. Tutkimuksen perusteella pakurin kasvatuksella voidaan lisätä ensiharvennuksen kannattavuutta, edellyttäen, että pakurin kilohinta, sen istutus- ja korjuukustannukset sekä pakurin kasvu ja istutuksen onnistuminen ovat Luonnonvarakeskukselta saatujen tulosten tasolla. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että pakurin kasvatuksen kannattavuus oli paras Etelä-Savossa ja vastaavasti huonoin kaikkein pohjoisimmassa eli Kainuussa. Tutkimuksen tulokset eivät ole riittävä pakurin kasvatuksen kannattavuuden todelliseen mittaamiseen, sillä pakuria ei ole vielä kasvatettu Suomessa. Ne kuitenkin antavat tiettyjä raja-arvoja jotka vaaditaan, että kasvatus on tutkimuksissa käytetyillä alueilla kannattavaa. The income that follows the first commercial harvest is often no greater than a few hundred euros per hectare. This weak profitability may even delay the harvests, which, in turn, can decrease the growth. The purpose of this thesis was to examine the possibility of increasing profitability of first commercial thinning in silver birch forests by growing chaga (Inonootus obliquus) in those stands. The profitability of growing chaga was studied in three different locations: Southern Savonia, North Karelia and Kainuu. Data from a joint venture by Natural Resources Institute Finland and University of Eastern Finland was used to estimate the growth ...