Aurinkoenergia arktisella alueella - Hinkkainen, Pekka (Lapin ammattikorkeakoulu, 2016)
Uusiutuvan energian hyödyntäminen on teknologian jatkuvan kehityksen ja ilmastonmuutoksen seurauksena kasvava trendi. Aurinkoenergia on yksi uusiutuvista ja puhtaista energialähteistä ja auringosta saatua energiaa voidaan hyödyntää lämmön- ja sähköntuotannossa. Opinnäytetyön aiheena oli tutkia aurinkoenergian hyödyntämismahdollisuuksia arktisella alueella sekä selvittää aurinkosähkön tuottamiseen tarvittavat laitteet ja niiden soveltuvuus arktiselle alueelle. Työssä selvitettiin aurinkosähköjärjestelmän toiminta teoriassa ja teoreettiset toimintaedellytykset arktiselle alueelle. Lisäksi työssä tarkasteltiin Kemin Energia Oy:n asennuttamien aurinkosähköjärjestelmien sähköntuotantoa. Työn tuloksena todettiin, että aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää arktisellakin alueella. Arktisen alueen tuotannollinen aika sijoittuu alkukeväälle - loppusyksylle ja arktisella alueella on suuret vuotuiset lämpötilavaihtelut, joten järjestelmää suunniteltaessa tulee huomioida nämä asiat parhaan mahdollisen tuotannon takaamiseksi. The utilization of renewable energy is increasingly important due to the focus on sustainable development and climate change. Solar energy is a renewable and clean source of energy and can be used in the production of heat and electricity. This study investigated how solar energy can be utilized in the arctic region. The technology required for the production of solar energy and their suitability for the arctic region were also examined. The project was based on the theoretical analysis of the photovoltaic system and the theoretical requirements for the functionality of solar energy in the arctic region. In addition, the electricity productions of the photovoltaic systems installed by Kemin Energia Oy were examined in this study. The results of the investigation suggest that solar energy can be utilized in the arctic region. The production time of solar energy in the arctic region is early spring/late autumn. The annual changes in the average temperature should be taken into account in order to ensure best ...