Hyvinvointimatkan järjestäminen : Matka Norjan Hurtigruten-risteilylle - Ylikulju, Susanna (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2016)
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin hyvinvointimatkan suunnittelua ja toteuttamista risteilylle. Työssä kiinnitettiin lisäksi huomiota syihin, jotka motivoivat ihmiset lähtemään hyvinvointimatkalle sekä huomiota kiinnitettiin myös matkan elämyksellisyyteen. Lopuksi pohdittiin järjestetyn matkan onnistumista ja mahdollista kehittämistä. Tämän työn tuloksena järjestetty omatoiminen hyvinvointimatka Norjan Bergenistä Hurtigruten-risteilylle toteutettiin marraskuussa 2015. Matkan suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi tämän työn tekijä, joka toimi matkalla myös matkanjohtajana. Matkalla kerättiin aineistoa osallistujalle tehtyjen kyselyiden avulla, fysioterapeutin haastattelulla sekä matkanjohtajan havainnoinnin kautta. Opinnäytetyö oli havainnoiva kvalitatiivinen tutkimus. Työssä käytettiin teorioina hyvinvointimatkailun-, matkan järjestämisen-, matkailun motivaatio-, ja elämyksen tuottamisen teoriaa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että hyvinvointimatkan järjestäminen vaatii hyviä ennakkovalmisteluja ja perehtymistä siihen kohteeseen mihin matkaa järjestetään. Risteilylaivan palveluihin ja reitin aikatauluun tulee myös tutustua etukäteen, jotta matkaohjelmasta voidaan tehdä hyvä kokonaisuus. Ilmastollisesti matka olisi hyvä tehdä kesällä, sillä talven lämpötila ja iltojen aikainen pimeys rajoittavat hieman maisemien katselua ulkona. Hyvinvointimatka Hurtigruten-risteilylle onnistui kuitenkin suunnitelmien mukaan, ja työssä käytetyt teoriat toimivat hyvin ennakkovalmisteluiden tukena. Matkan aikana kaikki elämyksen elementit täyttyivät. Aineiston perusteella voidaan sanoa, että upeat maisemat, revontulet ja hyvinvointiin liittyvät aktiviteetit edistävät omaa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia matkan aikana ja vielä sen jälkeenkin. The purpose of this thesis was to organize and implement a wellness trip on a cruise. The thesis also discussed the reasons that motivate people to take part in a wellness trip, and considered the experience of this trip. Finally, the thesis also pondered how the trip was organized and if there was something to improve. As the outcome of this thesis, an independent wellness trip from Bergen, Norway, to the Hurtigruten Cruise was organized in November 2015. This trip was planned and implemented by the writer of this thesis, who was also a tour leader during the trip. The research material was collected during the trip trough inquiries to the guest and observation by the tour leader, as well as by interviewing the physiotherapist. The data were analyzed by using qualitative content analysis. The theories used in this thesis were those of wellness tourism, travel organization and motivation and experiences. The study showed that organizing a wellness trip requires good advance preparation and familiarization with the destination of your trip. The services on board and the route should be explored in advance to make a good ensemble of the travel program. Thinking of the climate, the trip would be good to make in summer because the temperature in winter and the early darkness of the night somehow restrict admiring the view outdoors. The wellness trip on the Hurtigruten Cruise, however, succeeded as planned, and the theories used in this thesis worked well to support the advance preparation. During the trip, all elements of the experience were fulfilled. Based on the material, it can be said that wonderful landscapes, northern lights and wellness-related activities help on promote your physical and mental wellbeing during the trip and even after it.