Porotalouden huomioiminen tuulivoimahankkeen YVA-selostuksessa - Karkiainen, Niina (Lapin ammattikorkeakoulu, 2016)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on ollut selvittää, kuinka porotalous on huomioitu tuulivoimahankkeiden ympäristövaikutusten arviointiselostuksissa (myöhemmin YVA-selostus). Tuulivoimapuistojen vaikutuksista poronhoidolle ei juurikaan tunneta. Poronhoitoalueella on suunnitteilla tai rakenteilla 30 tuulivoimahanketta. YVA-selvityksiä oli yhteensä 16, ja ne sijoittuvat vuosille 2010–2015. Työn taustalla on Paliskuntain yhdistyksen Opas poronhoidon tarkasteluun maankäyttöhankkeissa (2013), joka on tehty auttamaan vaikutusten arviointityötä. Tarkastelen porotalousselvityksiä mainitun oppaan näkökannasta. Työssäni keskityn siihen, minkälaisia haitallisten vaikutusten lieventämiskeinoja on löydetty sekä vaikutusten seurantaan. Tieto perustuu YVA-selostusten porotalousselvityksiin. Kaikissa YVA-selostuksissa oli porotalous huomioitu. Selvitysten laatu ja kattavuus vaihtelivat. Vaikutukset riippuvat siitä, miten hankealue sijoittuu paliskunnan alueella. Vaikutuksia voidaan lieventää yhteistyöllä, rakentamisaikataulusta sopimalla, rakenteiden sijoittamisella, toiminnan aikana voimaloiden ja liikenteen tilapäisellä pysäyttämisellä poronhoidon kannalta kriittisinä aikoina ja yhteydenpidolla koko hankkeen aikana. Seuranta todettiin tärkeäksi vaikutusten arvioinnin ja mahdollisten kompensaatioiden ja korvausten määrittämiseksi. Konkreettisia seurantakeinoja selvitykseen ei ollut kirjattu, pois lukien porojen GPS-pantaseuranta. Vaikutusten arviointi on hankalaa tehdä vähäisen kokemuksen takia. On kuitenkin hankkeen suunnittelun ja porotalouden jatkuvuuden kannalta tärkeää arvioida mahdollisia vaikutuksia. Haitallisten vaikutusten ehkäisemiseen ja seurantaan tulisi panostaa, jotta porotalous ei kärsisi kohtuuttomasti. Onnistu-nut yhteistyö syntyy avoimella vuoropuhelulla, luottamuksella ja sitoutuneisuudella. This thesis aims to explore the EIA (Environmental Impact Assessment) reports of wind power projects in the reindeer herding area. The thesis investigated the environmental impact on the reindeer husbandry and ...