Verensokerin mittaus - Opetusvideo hoitotyön koulutusohjelman opiskelijoille - Karjalainen, Johanna; Immonen, Carita (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2016)
Diabetes on yksi nopeimmin lisääntyvistä sairauksista Suomessa sekä maailmanlaajuisesti. Diabetes on krooninen sairaus, jossa haima ei pysty tuottamaan insuliinia riittävästi tai insuliinin vaikutus on heikentynyt. Yleisimmät diabetesmuodot ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes, ja näiden lisäksi on olemassa myös muita diabeteksen alamuotoja. Verensokerin mittaus on oleellinen osa diabeteksen hoitoa, sillä sairaudessa hoitopäätökset perustuvat mittaustuloksiin. Luotettavan mittaustuloksen saavuttamiseksi on tärkeää osata tarkistaa verensokerimittarin toimintakuntoisuus ja tietää verensokerin mittauksen oikea ottotekniikka. Tämä opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena. Opinnäytetyössä käsitellään diabetesta, verensokerin mittauksen eri vaiheita ja kontrolliliuostestin tekemistä verensokerimittariin. Opinnäytetyön tehtävänä oli tehdä kaksi opetusvideota Karelia-ammattikorkeakoululle opetuskäyttöön. Ensimmäisessä videossa näytetään, kuinka verensokeri mitataan oikein toiselta henkilöltä, ja toisessa videossa näytetään kontrolliliuostestin tekeminen verensokerimittariin. Opinnäytetyön tarkoituksena on lisätä tietoa ensimmäisen vuoden hoitotyön opiskelijoille verensokerin määrityksestä, oikeasta verensokerinmittausottotekniikasta ja verensokerimittarin tulostason tarkistuksesta kontrolliliuostestillä. Jatkotutkimuksena voisi selvittää, tehdäänkö verensokerin mittausta oikein eri hoitoyksiköissä. Lisäksi voisi selvittää, saavatko terveydenhoidon ammattilaiset tarpeeksi koulutusta ja tietoa verensokerin mittauksesta. Diabetes is one of the fastest increasing diseases in Finland and worldwide. Diabetes is a chronic disease, where the pancreas is unable to produce enough insulin, or the effect of insulin has impaired. The most common forms are type 1 and type 2 diabetes. In addition to these, there are also other forms of diabetes. Blood sugar measurement is an essential part of diabetes management, because treatment decisions are based on the acquired results. To achieve a reliable measurement result, it is important ...