PEF-seurannan potilasohjaus - Opetusvideo sairaanhoitajaopiskelijoille - Niskanen, Juulia; Naumanen, Katja (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2016)
Astma on yleinen hengityssairaus, ja sitä sairastaa Suomessa jopa 7-10 prosenttia väestöstä. Kotona suoritettava PEF-seuranta on tärkeä osa astman diagnostiikkaa. PEF-seurannassa tehdään puhallukset ennen avaavan lääkkeen ottoa ja lääkkeen oton jälkeen. PEF-seurannasta saatavista arvoista lasketaan bronkodilataatiovaste ja vuorokausivaihtelu. Potilasohjauksen rooli PEF-seurannan onnistumisessa on merkittävä, ja se vaatii ohjaajalta, usein sairaanhoitajalta, osaamista aiheesta. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa tietoa sairaanhoitajaopiskelijoille PEF-seurannan potilasohjauksesta. Tehtävänä oli luoda opetusvideo sekä sitä tukeva PowerPoint-lisämateriaali Karelia-ammattikorkeakoulun sisätautien opintojaksolle. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käydään läpi astma, lääkitys astman hoidossa ja PEF-seurannassa, PEF-seuranta (sisältäen PEF-mittauksen, mittarit sekä mahdolliset ongelmat ja virhelähteet) sekä potilasohjaus. Lisäksi opinnäytetyössä esitellään videokuvauksen ja PowerPoint-materiaalin tekemiseen liittyvää tietoutta. Opetusvideossa on esitelty sairaanhoitajan ja potilaan välinen vuoropuhelu, jossa hoitaja neuvoo potilasta PEF-seurannan suorittamisessa. Opinnäytetyön tekijät tekivät itse käsikirjoituksen ja videon leikkaamisen, mutta kuvaamisessa käytettiin apuna ulkopuolista henkilöä. Jatkossa olisi hyödyllistä tehdä video potilaille PEF-seurannan suorittamisesta potilaiden näkökulmasta. Lisäksi olisi hyvä tutkia kuinka PEF-seurannan potilasohjaus toimii käytännössä. Asthma is a common respiratory disorder and in Finland 7-10 per cent of the population has it. Home-based Peak Expiratory Flow (PEF) monitoring has a significant role in the diagnosis of asthma. PEF measurements are performed before and after taking the asthma medication. The response to the bronchodilator and the diurnal variation can be counted from the PEF values. Patient education is important for the success of PEF monitoring and it requires a lot of competence from the instructor who is usually a registered nurse. ...