Terveysteknologialla hyvinvointia pohjoiseen - Kauppi, Jaana (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Sodankylän kunta ja kehittämistehtävän tarkoituksena oli selvittää, mitä vaatimuksia tulevaisuudessa lisääntyvät kotona käytettävät terveysteknologian laitteet tuovat terveydenhuollosta vastaaville julkisille toimijoille sekä millaista hyvinvointia ne voisivat tuoda pohjoisen ihmisille. Tavoitteena oli tuoda esille terveysteknologian käyttöön liittyvien lakien, standardien sekä sosiaali- ja terveysalan rakennemuutosten vaikutukset käytännön toimintaan. Lisäksi tavoitteena oli esittää ehdotuksia siitä, minkä organisaation alaisuuteen terveysteknologian kunnossapito ja tekninen tuki kannattaisi tulevaisuudessa järjestää. Opinnäytetyön lähestymistapa perustui tutkimukselliseen kehittämistoimintaan ja kehittämistyön menetelmiin. Työn teoriaosassa selvitettiin terveysteknologian käytön hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä sekä sosiaali- ja terveysalan rakennemuutoksen vaikutuksia terveysteknologian kotikäyttöön. Teoriaosassa selvitettiin myös standardien ja lakien vaatimukset terveydenhuollon toimintayksikölle. Tuloksena syntyivät vaihtoehtoiset toimintamallit tulevaisuuden terveysteknologian kunnossapidon ja teknisen tuen järjestämiseksi. Sosiaali- ja terveysalan rakenteiden muutosten yhteydessä on mahdollista luoda uusia toimintamalleja myös terveysteknologian käyttöön. Toimintamalleiksi luotiin neljä erilaista vaihtoehtoa, joita voidaan soveltuvin osin käyttää hyödyksi terveydenhuollon toimintayksiköissä. Jokaisessa toimintamallissa sote-alueella on kokonaisvastuu terveysteknologian käyttöön liittyvistä järjestelyistä, mutta toisena osapuolena on joko laitetoimittaja, laitteen vuokraaja tai yksityinen huoltopalvelu. Opinnäytetyö sisältää myös tietopaketin tulevaisuuden terveysteknologian kotikäytön vaatimuksista julkiselle terveydenhuollolle. Asiasanat: terveysteknologia, kunnossapito, sosiaali- ja terveysalueet. This Master’s thesis was commissioned by the municipality of Sodankylä. The purpose of this development assignment was to find out what kind of requirements future ...