Terveydenhoitajaopiskelijoiden odotuksia ja kokemuksia seksuaali- ja lisääntymisterveyden harjoittelujaksolta - Savolainen, Alina; Paakki, Sanna (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2016)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää terveydenhoitajaopiskelijoiden odotuksia ja kokemuksia seksuaali- ja lisääntymisterveyden harjoittelujaksolta. Tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota Etelä-Karjalan keskussairaalan naistentautien osasto ja poliklinikka, synnytysvuodeosasto ja äitiyspoliklinikka sekä Saimaan ammattikorkeakoulu voivat hyödyntää suunnitellessaan ja toteuttaessaan harjoittelujaksoja. Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana tutkimuksena, jossa hyödynnettiin menetelmätriangulaatiota. Aineisto kerättiin kahdessa osassa. Ensimmäinen kysely toteutettiin talvella 2014 ennen harjoittelua ja toinen keväällä 2015 harjoittelun jälkeen. Kyselyt sisälsivät määrällisiä ja laadullisia kysymyksiä. Ensimmäiseen kyselyyn vastasi yhdeksän Saimaan ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelijaa, ja toiseen viisi. Laadulliset vastaukset analysoitiin induktiivisella sisällön analyysillä ja määrälliset tilastollisin menetelmin. Kyselyiden tuloksista ilmeni, että seksuaali- ja lisääntymisterveyden harjoitteluun valmentavat teoriaopinnot tukevat harjoittelua melko hyvin. Odotukset ja kokemukset harjoittelun ohjauksesta eivät kohdanneet, sillä odotukset olivat positiivisia, mutta harjoittelun ohjauksessa ja perehdytyksessä koettiin olevat kehitettävää. Suurin osa opetussuunnitelman mukaisista tavoitteista ei täyttynyt odotusten mukaisesti. Henkilökohtaiset tavoitteet täyttyivät kuitenkin hyvin. Harjoittelujakson pituus koettiin melko realistiseksi opetussuunnitelman mukaisiin tavoitteisiin nähden. Oppimistilanteita oli monipuolisesti. Tulosten perusteella ehdottaisimme ohjaajien osallistumista ohjaajakoulutukseen. Eksote voisi myös laatia opiskelijaohjauksen laatusuosituksen. Nämä voisivat parantaa ohjauksen laatua. Ehdottaisimme myös opetussuunnitelman mukaisten tavoitteiden tarkistamista ja yhteensovittamista harjoittelun pituuteen nähden sekä teoriaopintojen sisällön muokkaamista. Jatkotutkimusaiheeksi suosittelisimme toteuttamaan vastaavanlaisen, mutta laajemman tutkimuksen. The purpose of this thesis was to find out public health nursing students’ expectations and experiences regarding their sexual and reproductive healthcare clinical training period. The aim was to produce information that the South Karelian Central Hospital and Saimaa University of Applied Sciences could use in developing and implementing clinical training periods. The study was conducted as a descriptive research and methodological triangulation was used. The survey data were collected in two parts. The first survey was conducted during winter 2014, before the training period. The second survey was conducted during spring 2015, after the training period. Both surveys had closed questions and open-ended questions, in order to get qualitative and quantitative data. The first survey had nine third year public health nursing student respondents from Saimaa University of Applied Sciences. The second survey had five respondents. Qualitative responses were analysed with inductive content analysis and quantitative responses were analysed with statistical methods. The results of the surveys indicated that theory taught before the training period supported the practical sexual and reproductive healthcare training period well. Expectations and experiences regarding the guidance and orientation did not meet, because expectations were positive, but respondents felt there was room for improvement. Most of the experiences regarding goals for the training period defined by the curriculum did not meet the expectations of the respondents. The students’ personal goals were however fulfilled well. The length of the training period was realistic when taking into account the learning demands defined in the curriculum. The respondents felt there were many different learning events. Based on the results of the study it is recommended that the training period instructors could participate in the instructor training. Eksote could also create a quality recommendation for student instructions. These actions can improve the quality of student instruction and orientation. Furthermore the learning out-comes defined in the curriculum could be revisited and the length of the training period should be taken into consideration. For further studies, similar but more extensive study is recommended.