Pohjois-Karjalan ensikoti ry:n doulatoiminnan kehittäminen - Muikku, Tiia (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2016)
Doula-sana tulee kreikan kielestä ja se tarkoittaa kokenutta ja koulutettua synnytystukihenkilöä. Doula tarjoaa synnyttäjälle fyysistä ja psyykkistä tukea sekä neuvoja ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja synnytyksen jälkeen. Tutkimustiedon perusteella tiedetään, että silloin kun synnyttäjällä on jatkuva tuki läpi synnytyksen, ne ovat usein luontevia alatiesynnytyksiä. Lisäksi tuetut synnytykset ovat lyhytkestoisempia, vähemmän kivunlevitystä vaativia, harvemmin sektioon päätyviä ja alittavat harvemmin 5 Apgar-pistettä kuin ilman tukea toteutuvat synnytykset. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten doularyhmiä toimii 16 paikkakunnalla ja niissä on mukana yhteensä noin 250 vapaaehtoista doulaa. Jonkin verran doulia toimii myös yksityisyrittäjinä. Ensi- ja turvakotien liiton ja Folkhälsanin doulat olivat vuonna 2012 mukana yli 200 perheen synnytyksessä ja vauvan odotuksessa. Ensi- ja turvakotienliiton doulatoiminta on kehittynyt ja muovautunut vuosien saatossa. Vähitellen toiminta on laajentunut ammatillisesti ohjatuksi. Doulatoiminta alkoi Pohjois-Karjalassa vuonna 2012 Pohjois-Karjalan ensikoti ry:n järjestämänä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tukea Pohjois-Karjalan ensikotia doulatoiminnan kehittämisessä, erityisesti markkinoinnin osalta. Opinnäytetyön tuotoksina syntyivät esittelydiasarja, doulatoiminnan Facebook-sivu sekä esitteiden postituskampanja. Opinnäytetyön tavoitteena oli auttaa Pohjois-Karjalan ensikotia tuomaan doulatoimintaa tutuksi Pohjois-Karjalassa ja sitä kautta luomaan uusia doulasuhteita. Doulasuhteella tarkoitetaan doulan ja synnyttäjän sekä hänen perheensä välistä tukisuhdetta. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä. Opinnäytetyön tuotoksena syntyneet esittelydiasarja, doulatoiminnan Facebook-sivu sekä esitteiden postituskam-panja kehitettiin Pohjois-Karjalan ensikodin doulatoiminnan markkinointiin ja toiminnan kehittämiseen. Ensikodin doulat olivat aktiivisesti mukana tuotosten kehittämisessä ja antoivat palautetta tuotoksista pitkin kehittämisproses-sia. Palautetta kehittämisprosessista pyydettiin suullisesti sekä doulien suljetussa Facebook-ryhmässä. Toimeksiantajan ja doulien mielestä tuotokset tulivat tarpeeseen ja ne ovat jo nyt auttaneet toiminnan markkinoinnissa. Kehittämisprosessin myötä on tullut neljä uutta doulasuhdetta. Ennen kehittämisprosessia doulatoiminta oli hiipunut lähes kokonaan. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että doulatoiminnasta on moninaisia hyötyjä ja toiminnan kehittäminen ja markki-nointi ovat tärkeitä. Doulat toimivat vapaaehtoisina tukihenkilöinä ja heidän ajankäyttömahdollisuutensa ovat rajalliset toiminnan kehittämiseen ja markkinointiin. Jatkokehitysideana olisi markkinoinnin jatkokehittäminen markkinoinnin ammattilaisen toimesta ja selkeän toimintasuunnitelman tekeminen Pohjois-Karjalan ensikoti ry:n doulatoi-minnalle. The word doula comes from an ancient Greek term meaning a trained volunteer who offers her low-threshold support and gives advice for the pregnant woman according to her wishes. A doula provides continuous emotional support and uses comfort measures, such as relaxation, breathing, movement and positioning. Doulas do not provide medical advice. According to various studies, having a doula as their support, women were less likely to give birth by caesarean section, less likely to take pain relief medication and also less likely to give birth to a baby with a low Apgar score. The member associations of The Federation of mother and child homes and shelters have a large number of voluntary workers. In 2012, volunteer doulas of The Federation of mother and child homes and shelters attended 200 births in Finland. The doula services has developed and shaped over the years. The doula services started in North Karelia in 2012 organized by the North Karelia Mother and Child Home and Shelter. The purpose of this study is to help the North Karelia Mother and Child Home and Shelter with the develop process of the doula services, especially to develop marketing. The aim of this thesis was to plan and produce marketing materials for developing purposes. The outputs of this thesis are the doula power point presentation, the doula Facebook page and the mailing campaign of the doula brochures. The aim of this study was to help the North Karelia Mother and Child Home and Shelter to make doula services familiar in North Karelia and get people to have a doula. The doulas were actively involved in developing and provided feedback on the outputs along the development. The feedback of the development was asked by an e-mail, verbally and on a doulas´closed Facebook group. The client organization and the doulas believe that the development was really needed and it has already helped marketing. It has brought four new families to have a doula. The doula service was quite low before the development process. It can be concluded that the doula service has multiple benefits and the development process and marketing are important. Doulas are volunteers and their use of time for the development and marketing is limited. A further development idea would be marketing by a professional person and to develop a clear action plan for doula services of the North Karelia Mother and Child Home and Shelter.