Sosiaalisen median tuloksellisuus poliittisessa markkinoinnissa - Tahvola, Kairit (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2016)
Opinnäytetyön tavoitteena oli tarkastella sosiaalisen median tuloksellisuutta markkinointikampanjassa. Tarkastelukohteeksi olen valinnut eduskuntavaalien 2015 sosiaalisen median hyödyntämisen ehdokkaiden kampanjoinnissa. Tarkastelin sosiaalisen median kustannustehokkuutta markkinoinnissa, koska sen käytöllä on ollut tuloksellinen vaikuttavuus Yhdysvaltojen presidenttivaaleissa sekä Suomen presidenttivaaleissa vuonna 2012. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten suuri vaikutus sosiaalisella medialla on kampanjoinnissa ja miten paljon eri puolueet sekä ehdokkaat panostivat sosiaalisen median näkyvyyteen. Sosiaalinen media on jatkuvassa muutoksessa, joten tässä työssä tarkastellaan sosiaalista mediaa monikanavaisena kokonaisuutena ja sen eri osa-alueiden hyödyntämistä vaalimarkkinoinnissa. Tutkimuksen teoriaosaa käsittelin suomen- ja englanninkielisen kirjallisuuden sekä lehtiartikkelien ja tutkimuksien kautta. Tuotoksen luomisessa kerättiin aineistoa myös kyselytutkimuksilla, joista toinen oli suunnattu potentiaalisille äänestäjille Kaakkois-Suomen alueella ja toinen eduskuntavaaleissa 2015 ehdolla olleille. Työssä peilasin osallistuvan havainnoinnin kautta omaa ehdokkuuttani. Opinnäytetyön tuloksissa esitellään ehdokkaiden käytetyimmät sekä äänestäjien seuratuimmat sosiaalisen median kanavat sekä niiden osuus vaalimarkkinoinnissa. This thesis views the utilization of social media as a marketing tool in political campaigning while investigating Finland’s parliamentary election in 2015. Social media is not only used as a communication tool in private life but also increasingly as an effective tool in business to improve profitability. Social media is a cost-efficient marketing tool and it has attracted much attention especially in the last two presidential elections in the United States as well as in 2012 presidential elections in Finland. The theoretical part of this thesis consists of a brief introduction of social media and the behavior conducted in this digital environment. The information was gathered from literature, different researches, Internet and by sending out surveys to candidates and voters in South Karelia. The results of the study reveal how much resources candidates used on their social media presence, how they implemented marketing in social media and which was considered to be the most effective social media approach. This thesis includes conclusions of the profitability of social marketing methods used in political campaigns.