Syöpäpotilaan psykososiaalinen tukeminen- viriketuokion pitäminen Pudasjärven Syöpäkerhossa - Lehto, Annika (Oulun ammattikorkeakoulu, 2015)
Syöpä sairautena vaikuttaa monin eri tavoin ihmisen hyvinvointiin. Vaikutukset ovat niin fyysisiä, psyykkisiä kuin sosiaalisiakin. Syöpäpotilaan hoidossa psykososiaalinen tukeminen on tärkeää, koska siinä on juuri tarkoituksena auttaa syöpään sairastunutta ja hänen läheisiään sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen. Psykososiaalinen tukeminen on jaoteltu neljään tuenmuotoon. Tiedollisella tukemisella tarkoitetaan ymmärrettävän tiedon antamista syöpäsairaudesta. Emotionaalisessa tukemisessa rohkaistaan puhumaan tunteista, kuunnellaan, ollaan läsnä, ylläpidetään toivoa sekä mahdollistetaan hengellinen tuki. Käytännöllinen tukeminen on avustamista käytännön asioissa, esimerkiksi perushoidossa ja lääkehoidossa. Neljäs tuen muoto on sosiaalinen tukeminen, jossa rohkaistaan myös läheisiä osallistumaan hoitoon sekä otetaan huomioon sairastuneen ja hänen läheistensä voi-mavarat. Minua kiinnostaa syöpäsairaanhoito ja halusin tehdä projektiluonteisen opinnäytetyön. Ideoimme yhteistyökumppaneideni Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Pudasjärven Syöpäkerhon kanssa opinnäytetyön aihetta ja päädyimme siihen, että pidän syöpäpotilaita ja heidän läheisiään psykososiaalisesti tukevan viriketuokion. Pudasjärven Syöpäkerho on opinnäytetyöni varsinainen yhteistyökumppani. Musiikki on yksi tapa tukea psykososiaa-lisesti. Olen harrastanut musiikkia lapsesta asti ja siksi musiikki tuntui luontaiselta valin-nalta viriketuokioon. Viriketuokion pidin 25.10.2015 syöpäkerhon kokoontumisessa Pudasjärven palvelukeskuksessa. Viriketuokioon kuului alkuinfo opinnäytetyöstäni, yhteislauluja ja musiikkimaa-lausta. Syöpäkerholaiset osallistuivat aktiivisesti ja innokkaasti viriketuokioon. Jokainen 19 kerholaisesta lauloi yhteislauluja ja maalasi musiikkimaalauksessa musiikin tuomia tunteita. Palautteiden pohjalta viriketuokion tavoitteet täyttyivät. Tuokio oli mielenkiintoinen, ajantasainen, arkea piristävä ja virkistävä. I'm interested in the care of cancer patients. Cooperation partners were the Cancer Society of North-Finland and the cancer club ...