Employer branding : case company Stadium Finland - Härkönen, Ella (Turun ammattikorkeakoulu, 2015)
Today’s highly competitive global markets have led to a situation, where companies need to differentiate themselves in all possible aspects. Creating an appealing employer brand will help the companies to find, employ –and retain –the best possible employees. It starts with a promise: what do I want to provide to all of the employees? Why should they work for me? How can I maintain the best of the bests? This thesis is explaining what employer branding means and why it is important. Due to the nature of business, this thesis provides on concrete examples of how and why companies should focus on their employer brand. After all, all companies have employer brand images –it is up to them whether they make it a great one or not. The case company is Swedish-based sportswear company Stadium. Stadium annually conducts an internal brand vision survey to see how their promise is kept. This thesis focuses on Stadium Finland and finds out how 400 Stadium Finland employees perceive the company as a great place to work. Not only is this thesis finding out how the current situation is, but also is providing concrete places of improvements for Stadium. As a comparison to the internal brand image Stadium holds, I conducted a survey for the external brand image. That survey is analyzing how people who are not working for Stadium perceive it as an employer. Stadium’s external employer brand vision varies from the internal one. It shows Stadium what are the pointers to focus on when marketing their employer brand image for their future employees. After all, it is not all about how to be great, but how to be the best. Tämän päivän kilpailullisessa markkinatilanteessa on tärkeää, että työnantajat erottautuvat kilpailijoistaan mahdollisimman monipuolisesti. Luomalla houkuttelevan työnantajan brändikuvan yritysten on helpompi löytää, rekrytoida –ja pitää - parhaat mahdolliset työntekijät. Kaikki alkaa lupauksesta: mitä yritys haluaa tarjota työntekijöilleen? Miksi heidän tulisi tehdä töitä juuri tälle yritykselle? Miten yritys saa pidettyä parhaat työntekijät palveluksessaan? Tämä opinnäytetyö selittää, mitä työnantajan brändikuva tarkoittaa ja miksi se on tärkeä. Koska opinnäytetyön ohjaava yritys on voittoa tavoitteleva yritys, on tässä työssä erityisesti otettu huomioon se, miten yritykset hyötyvät hyvästä työnantajan brändikuvasta. Loppujen lopuksi jokaisella yrityksellä on oma työnantajan brändikuvansa – yritysten tehtävänä on päättää, tehdäkö siitä ensiluokkainen, vai antaako olla. Opinnäytetyön ohjaava yritys on ruotsalainen Stadium. Stadium järjestää joka vuosi sisäisen työtyytyväisyyskyselyn selvittääkseen, miten annettu lupaus on ylläpidetty. Tämä opinnäytetyö keskittyy siihen, miten Stadium Suomen 400 työntekijää näkevät yrityksen työnantajana. Tämä opinnäytetyö ei vain kerro minkälainen työnantajan brändikuva Stadiumilla on tällä hetkellä, vaan myös kertoo mitä yrityksen tulisi tehdä parantaakseen kuvaa. Vertailukohteena toimii järjestämäni tutkimus, jossa tutkittiin millainen käsitys ihmisillä, joita Stadium ei työllistä, on yrityksestä työnantajana. Sisäinen työnantajan brändikuva on erilainen kuin ulkoinen. Tämä kertoo niistä kohdista, missä Stadiumin tulisi parantaa toimintaansa, jotta potentiaaliset tulevat työntekijät saavat parhaimman mahdollisen kuvan yrityksestä työnantajana. Kaiken kaikkiaan, kyse ei ole siitä miten olla hyvä –vaan siitä miten olla paras.