Monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittäminen : Tapaustutkimus matkailualan verkostosta - Keränen, Virpi (Kajaanin ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa työn toimeksiantajan Idän Taiga ry:n alueella sijaitsevien matkailualan yritysten välistä yhteistyön tilaa ja sen kehittämistä. Tarkoituksena oli selvittää verkoston jäsenten mielipiteitä verkoston toimivuudesta, miten yrittäjien omat toimet tukevat yhteistyön onnistumista, mitkä ovat yhteistyön esteitä ja hyötyjä sekä miten yhteistyötä tulee kehittää. Opinnäytetyön tehtävänä oli laatia kehittämissuunnitelma Idän Taigan monenkeskisen verkostoyhteistyön kehittämiseen. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys rakentui verkostojen kuvauksesta, aiemmista matkailuun liittyvistä verkostotutkimuksista sekä niihin kiinteästi liittyvien teoreettisten käsitteiden määrittelystä. Työn kontekstina oli alueellinen ja horisontaalinen matkailuverkosto, joka koostui asiapohjaisesta verkostosta, Idän Taigasta. Opinnäytetyössä Idän Taiga ry muodosti strategisen ja monenkeskisen yritysverkoston, jonka yhteistyömuoto oli kvasi-yritys. Työ lähti liikkeelle käytännön tarpeesta ja oli vahvasti sidottu työelämään ja sieltä esille nouseviin asioihin. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tapaustutkimuksena, jossa aineistonkeruumenetelminä olivat teemahaastattelut, sähköinen lomakekysely ja tulevaisuusverstas. Tutkimus oli aineistolähtöinen, teoriasidonnainen tutkimus, jossa käytettiin abduktiivista päättelyn logiikkaa. Tutkimustuloksia vertailtiin aiempiin tutkimuksiin, joiden kanssa saatiin osittain samansuuntaisia vastauksia. Tutkimustuloksena saatiin Idän Taigan yrityksille konkreettinen kehittämissuunnitelma, johon kiteytyivät verkoston suurimmat kehittämistarpeet: myynnin, markkinoinnin, osaamisen ja viestinnän kehittäminen. Muita kehittämisen ajureita olivat vuorovaikutus, sitoutuminen, tasapuolisuus ja resurssienhallinta. Työn toimeksiantajan mukaan kehittämissuunnitelmasta on hyötyä koko verkostolle, koska se sisältää verkostoyhteistyön kehittämisen näkökulmasta keskeisimmät ja konkreettisimmat toimenpiteet. Idän Taigan jäsenyritykset tuottivat tutkimustiedon itse ja ...