Tervetuloa tunturiin! : perehdytyskansion laatiminen Rantasipi Rukahovin vastaanottoon - Kinnunen, Elisa (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa perehdytyskansio hotelli Rantasipi Rukahovin vastaanottoon. Tavoitteena oli kehittää vastaanottoon tulevien uusien työntekijöiden ja harjoittelijoiden perehdyttämistä. Perehdytyskansion tarkoituksena on tarjota tulokkaille oleellista, työssä tarvittavaa tietoa Rantasipi Rukahovista ja sen toimintaympäristöstä. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii hotelli Rantasipi Rukahovi. Rukahovi sijaitsee Rukan hiihtokeskuksessa Kuusamossa. Rukahoviin kuuluu hotellihuoneiden ja huoneistojen lisäksi ravintoloita, yökerho ja kokoustiloja. Rukahovi onkin suosittu sekä vapaa-ajan- että työmatkustajien keskuudessa. Idea opinnäytetyölle saatiin harjoittelujaksosta Rukahovin vastaanotossa. Perehdyttämisessä ilmeni paljon kehitys-kohteita, eikä perehdyttämisessä esimerkiksi käytetty perehdytyskansiota apuna. Kansion laatiminen vaikuttikin hyvältä opinnäytetyön aiheelta, joka hyödyttäisi aidosti toimeksiantajaa. Opinnäytetyö koostuu teoreettisesta ja toiminnallisesta osuudesta. Teoriaosuudessa käsitellään perehdyttämistä henkilöstöjohtamisen osa-alueena. Toiminnallinen osa koostuu perehdyttämiskansion laatimisesta. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Tutkimus toteutettiin kesällä 2015 lomakekyselynä Rukahovin vastaanoton kevään 2014 harjoittelijoille sekä vastaanoton nykyisille työntekijöille. Tutkimuksessa haluttiin selvittää, mikä on vastaajien mielestä perehdyttämisen nykytila Rukahovissa ja saada selville, millainen tulevan perehdytyskansion tulisi sisällöltään ja muilta ominaisuuksiltaan olla. Vastaukset analysoitiin ja tulkittiin. Tulosten ja perehdyttämisteorian pohjalta laadittiin perehdytyskansio sekä konkreettisia ehdotuksia perehdyttämisen kehittämiseksi. Tuotoksena syntyi selkeä perehdytysopas, jossa on sopivasti sisältöä tulokasta ajatellen. Kansion sisältö laadittiin yhteistyössä Rukahovin työntekijöiden kanssa. Kansio on tehty Word-tiedostona, jolloin se on helposti päivitettävissä sekä tulostettavissa paperiseksi versioksi. Toimeksiantaja on tuotokseen tyytyväinen, ja kansiota tullaan käyttämään uusien työntekijöiden ja harjoittelijoiden perehdyttämisessä. The purpose of this functional thesis was to create an orientation guide for new employees and interns of hotel Rantasipi Rukahovi’s reception. The main goal was to develop the orientation process of newcomers. The purpose of the orientation guide is to give necessary information about Rukahovi and its operational environment. The client organisation is hotel Rantasipi Rukahovi. Rukahovi is located in the centre of ski resort Ruka in the city of Kuusamo. In addition to hotel rooms and apartments Rukahovi has restaurants, a nightclub and conference rooms. That is why Rukahovi is popular among both work and leisure travelers. The idea for this thesis first came during an internship in Rukahovi’s reception. The given orientation lacked quality and no orientation guide was used. Hence making an orientation guide for the reception seemed like a good subject for a thesis that would truly benefit Rukahovi. This thesis consists of a theoretical and a practical part. The theoretical part covers orientation as a part of human resource management. The practical part consists of the making of the orientation guide. The methods of qualitative research were used in the research. The research was implemented in the summer of 2015. It was executed as a form enquiry for the receptionist interns of spring 2015 and the current receptionists. The purpose of the research was to survey the quality of orientation in Rukahovi and find out what the future orientation guide should be like. Answers were analyzed and explicated. Finally the orientation guide and development ideas for orientation were created on those results’ and theory’s grounds. As an output, an explicit orientation guide with proper amount of content was created. The content was created in concert with the employees of Rukahovi. The guide is made as a Word-file and is therefore easy to update and printable to a paper version. The client organisation is happy with the guide, and it will be used in the orientation of future newcomers.