Tietotyö ja henkinen hyvinvointi : Palveluasenne yrityksen kilpailuetuna - Vornanen, Kimmo (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2015)
Hyvä ja laadukas asiakaspalvelu pohjautuu yrityksessä vallitsevaan palvelukulttuuriin. Se vaatii henkilöstön sitou-tumista asiakaskeskeisyyteen sekä haluttujen arvojen ja normien mukaiseen toimintaan. Menestyksellinen asiakaspalvelu koostuu henkilöstön asiantuntemuksesta, ystävällisyydestä, lupauksien kiinnipitämisestä sekä asenteesta. Asenne vaikuttaa henkilön innostuneisuuteen asiakaspalvelutyöhössä, palvelutyöhön sitoutuminen näkyy motivaationa sekä ammattiylpeytenä jossa asiakkaasta aidosti välitetään. Tietotyössä menestyksen tekijät ovat valtaosin aineettomassa pääomassa kuten henkilöstön osaamisessa, inhimillisessä pääomassa. Siksi hyvinvoinnilla työssä on keskeinen merkitys kuinka aineetonta pääomaa voidaan parhaiten hyödyntää toteuttamaan yrityksen liiketoiminnal-lisia tarpeita. Työhönsä innostunut, sitoutunut ja motivoitunut henkilöstö luovuttaa parhaiten resurssinsa organisaation käyttöön yrityksen kilpailuedun ja arvonlisäyksen luomiseksi. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kuinka asiakaspalveluorganisaatiossa voidaan paremmin vaikuttaa siihen, että asiakasrajapinnassa työskentelevät henkilöt ovat sitoutuneempia, innostuneempia ja motivoituneempia työhönsä. Tutkimusmenetelmäksi valittiin kvalitatiivinen tutkimus, jossa teemahaastattelun keinoin tutkimusongelmaa lähestyttiin kolmen näkökulman mukaan: työyhteisön, esimiestyön sekä henkilön oman itsetuntemuksen ja työhön asennoitumisen kautta. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkimustuloksiin ja teoriatietoon perustuen tuottaa toimek-siantajaorganisaatiolle lisätietoa sekä toimenpide- ja kehittämisehdotuksia henkilöstön henkisen hyvinvoinnin, työ-motivaation, innostumisen ja sitoutumisen parantamiseksi. Tutkimuksen mukaan kaikilla kolmella näkökulmalla on omanlaisensa merkityksensä ja vaikutuksensa työhön innostumiseen ja sitoutumiseen. Työyhteisön positiivinen vaikutus perustuu innostavaan työilmapiiriin sekä tuen saami-seen. Esimiestyöltä kaivataan enemmän läsnäoloa sekä tukea, oikeanlaista ja – aikaista palautteenantoa sekä yksi-löllistä valmentamista. Henkilön oma motivaatio ja asenne koetaan kuitenkin innostumisen ja sitoutumisen lähtö-kohdaksi, asiakaspalvelutyö tulee kokea ”omaksi työksi”. Matkalla kohti maailmanluokan palveluasennetta ja asiakaspalvelua tarvitaan kokonaisvaltaista hyvinvoinnin kehit-tämistä ja se vaatii resursseja sekä yksilön että työn voimavarojen parantamiseen. Itsensä johtamis-, työyhteisö- sekä vuorovaikutustaitojen sekä esimiehen ihmisten johtamistaitojen kehittäminen ovat keinoja, joilla voidaan pa-rantaa yksilön henkistä hyvinvointia organisaatiossa sekä siten myös innostusta ja sitoutumista työhön Good and high quality customer service is based on to the prevailing culture of service in a company. It requires the commitment of personnel to customer orientation, as well as operations in accordance with the desired values and standards. Successful customer service consists of the expertise, politeness and the ability to fulfil promises and most importantly, the attitude of the personnel. Attitude affects a person's enthusiasm in customer service work. Commitment to the service work expresses the motivation and the professional pride where the customer is genuinely cared for. Factors for success in knowledge work are mainly in an immaterial capital such as personnel expertise, ie human capital. Therefore well-being at work is a key role in how immaterial capital can be best utilized to address the business needs of a company. Enthusiastic, committed and motivated employees provide the best resources to an organization in order to create competitive advantage and added value. The purpose of this study was to find out by what means an organization can better affect persons working in the customer interface to be more committed, enthusiastic and motivated to work. A qualitative study approach with a theme interview was chosen as a research method, where the research problem was approached from three aspects: working community, supervisory work and an individual employee’s personal attitude. The aim of this study was to provide further information and recommended development proposals to improve employees' mental well-being, motivation, enthusiasm and commitment. On the basis of the findings all three perspectives have their own meaning and influence on work enthusiasm and commitment. The positive effect of the working community is based on inspirational atmosphere as well as on obtaining support and assistance. Supervisors are required more presence and support, better competence in the feedback process, and individual coaching. However, a person's own motivation and attitude are considered as the premise in enthusiasm and commitment to work. In order to pursue for a world-class service attitude and customer service, the comprehensive development of well-being is required. The development of self-leadership, working community and interaction skills as well as development of a supervisor’s leadership skills are a means of improving mental well-being, enthusiasm and commitment to work.