ISBAR-menetelmä parantaa potilasturvallisuutta - käyttökokemukset Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystysalueella ja ensihoitopalvelussa - Sipari, Alma; Saastamoinen, Iina (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2015)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa 2014 keväällä käyttöön otetun IS-BAR-menetelmän käyttöaste, käyttökokemukset ja kehittämisideat työyksiköis-sä. Tavoitteena oli potilasturvallisuuden edistäminen Etelä-Karjalan keskussai-raalan päivystysalueella ja ensihoitopalvelussa. Opinnäytetyö toteutettiin sekä kvantitatiivisena, määrällisenä, että kvalitatiivise-na, laadullisena, tutkimuksena. Aineisto kerättiin keväällä 2015, internetkyselyn avulla, jossa oli määrällisiä ja laadullisia kysymyksiä. Kyselyyn vastasi yhteensä 38 Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystysalueen ja ensihoitopalvelun työnte-kijää. Laadulliset vastaukset analysoitiin sisällönanalyysillä eli vastaukset redu-soitiin, klusteroitiin ja lopuksi abstrahoitiin. Määrälliset vastaukset analysoitiin ristiintaulukoinnilla eli vastauksien ehdolliset jakaumat tarkasteltiin. Kyselymme tuloksista selvisi, että ISBAR-menetelmän käyttäminen parantaa potilasturvallisuutta päivystysalueella ja ensihoitopalvelussa. ISBAR-menetelmän käyttämiseen liittyy kuitenkin haasteita, esimerkiksi raporttia ei aina kuunnella tai sitä ei anneta kunnolla. Haasteiksi koettiin myös kiireen vaikutus raportointiin ja menetelmän haastavuus. Hoitohenkilökunta toi esiin kyselyn vas-tauksissa mm. toiveen lisäkoulutusten järjestämisestä, jotta kaikki osaisivat käyttää menetelmää. Jatkotutkimusaiheiksi ehdotamme moniammatillisen simulaatiotilanteen järjes-tämistä ISBAR-menetelmän käytöstä ensihoidon ja päivystyspoliklinikan työnte-kijöille, toimintayksiköiden ISBAR-menetelmän käyttämisen havainnointi ja pa-laute käytöstä tai ISBAR-menetelmän käytön kartoittamista muissa Eksoten toimintayksiköissä. The purpose of the thesis was to survey the utilisation, user experiences and ideas for improving the ISBAR method that was introduced in the field in spring 2014. The goal was to improve patient safety in South Karelian emergency clin-ic and emergency medical services. The thesis was carried out both with quantitative and in qualitative studies. The data was collected in spring 2015 via an Internet survey with both quantitative and qualitative questions. The survey was replied by 38 professionals from South Karelian emergency clinic and emergency medical services. The qualita-tive replies were analysed with a content analysis, i.e. the replies were reduced, clustered and finally abstracted. The quantitative replies were analysed with a cross-table analysis, which means checking the conditional distribution. The survey revealed that the use of the ISBAR method improves patient safety in the emergency clinic and in the emergency medical services. However there are some challenges in the use of the ISBAR method, for example the report is not always properly reported or received. Sometimes it was experienced that hurry or difficulty to use the method challenged ISBAR reporting. In the replies there came up a wish for more training about ISBAR reporting so that everyone would know how use the ISBAR method properly. In the future it could be useful to organize a multiprofessional simulation about the use of the ISBAR method for the staff in the emergency clinic and in the emergency medical services, to arrange an observative study of ISBAR reports and communication and give feedback according to the results, or to map out the use of method in any de-partment in the Eksote organization.