Keminmaan nuorisokotiin vuonna 2005 sijoitettujen nuorten avohuollon tukitoimien taustaselvitys - Leinonen, Päivi; Mikkonen, Noora (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2008)
Opinnäytetyön kuvaus: Opinnäytetyössämme selvitämme Keminmaan nuorisokotiin vuonna 2005 sijoitettujen nuorten avohuollon tukitoimien taustaa. Työssä kartoitamme millaisia avohuollon tukitoimia nuorille on tarjottu ja kuinka pitkään niitä on toteutettu. Teoreettinen ja käsitteellinen esittely: Teoriaosuudessa käsittelemme lastensuojelua yleisesti ja sen kehitystä vuosisatojen kuluessa. Keskitymme tarkastelemaan avohuollon osuutta lastensuojelussa, lastensuojeluprosessia sekä esittelemme erilaisia avohuollon tukitoimenpiteiden muotoja. Lisäksi tuomme esiin uuden lastensuojelulain mukanaan tuomia muutoksia. Metodologinen esittely: Selvityksessä käytämme kvalitatiivista, eli laadullista, tutkimusmenetelmää. Aineiston keräämme haastattelemalla sijoittajakuntien sosiaalityöntekijöitä. Haastattelut on suoritettu käyttämällä teemahaastattelun mallia. Keskeiset tutkimustulokset: Haastattelujen tuloksista käy ilmi, että avohuollon tukitoimenpiteiden käyttämisessä on selviä kuntakohtaisia eroja. Olennaisesti avohuollon tukitoimenpiteiden käyttöön vaikuttaa myös lastensuojeluasiakkuuden kesto. Pitempään asiakassuhteessa olleille nuorille on tarjottu avohuollon tukitoimenpiteitä eniten. Johtopäätökset: Avohuollon tukitoimenpiteiden monipuolisessa käyttämisessä on vielä runsaasti kehitettävää. Ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön käytöllä ja varhaisen puuttumisen tehostamisella voidaan ongelmiin puuttua varhaisemmassa vaiheessa, ja näin ollen ehkäistä voimakkaampien lastensuojelun toimenpiteiden käyttöä. Thesis description: In our bachelor’s thesis we clarify non-institutional support measures to the youngsters placed in Keminmaa residential juvenile home in 2005. In the thesis we clarify what kind of non-residential support measures have been offered to the youngsters and how long. Theoretical summary: In the theoretical part of our thesis we deal with child protection in general and its development through centuries. We concentrate to observe non-institutional care in the child protection. We describe the child protection ...