Suomi matkailumaana kiinalaisten näkökulmasta : Suomen matkailusektorin heikkoudet ja vahvuudet nuorten kiinalaisten mielestä - Palo, Ville (Vaasan ammattikorkeakoulu, 2015)
Kiinan talouden kehitys sekä lisääntynyt mahdollisuus matkailuun ovat johtaneet kiinalaisten matkailijoiden räjähdysmäiseen kasvuun niin Euroopassa kuin muualla maailmassa. Tämä on johtanut kiihtyvään kilpailuun kiinalaisista matkailijoista. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia, millainen Suomi on matkailumaana nuorten kiinalaisten näkökulmasta. Teoriaosuudessa tuodaan esiin matkailun ja matkailumarkkinoinnin käsitteitä, pu-reudutaan matkailijan kuluttajakäyttäytymiseen sekä avataan matkailun veto- ja työntövoimatekijöitä. Lisäksi esitellään syitä Kiinan matkailusektorin kasvulle sekä tarkastellaan nykyistä tilannetta Suomessa. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kuutta Vaasan ammattikorkeakoulussa opis-kelevaa kiinalaisopiskelijaa. Haastattelukysymysten tarkoituksena oli saada selville Suomen vahvuudet ja heikkoudet matkailun saralla, kuinka paljon Suomesta tiede-tään ja miten Suomen matkailua voitaisiin kehittää, jotta kiinalaiset matkustaisivat Suomeen. Tutkimuksesta selvisi, että Suomen vahvuuksia ovat luonto, rauhallinen ilmapiiri, ystävälliset ihmiset sekä lyhyt lentoyhteys Aasiasta Eurooppaan. Suomessa kiin-nostusta herättävät pääasiassa Helsinki ja Lappi sekä joulupukki. Suomen selvä kompastuskivi on tutkimuksen mukaan heikko tunnettavuus maailmalla. Muita heikkouksia ovat informaation, nähtävyyksien, aktiviteettien ja luksustuotteiden puute. Vastaajien mukaan Suomi jää selvästi muiden tunnetumpien Euroopan mai-den varjoon. Kehittääkseen Suomen matkailua vastaajat kokivat, että Suomen on panostettava enemmän markkinointiin ja kehitettävä matkailusektoriaan luomalla sekä lisää nähtävää että koettavaa. Luonnon ei nähty olevan tarpeeksi vahva veto-voimatekijä. Suomi koettiin kuitenkin olevan potentiaalinen välilaskukohde Aasian ja muun Euroopan välillä. The positive development of China’s economy and the growing opportunities for traveling have led to an intense growth of the numbers of Chinese tourists in Europe as well as around the world. This has led to an increasing competition for attracting Chinese tourists. The objective of this study was to find out how Finland is seen as a tourist location among young Chinese people. In the theoretical section of the study the concepts such as tourism and tourism management, consumer behaviour and push and pull factors are explained. In addition the reasons for the growth of China’s tourism sector are analyzed further and the current situation of Finland’s tourism sector is observed. The study was accomplished by interviewing six Chinese students from Vaasa University of Applied Sciences. The objective of the interview questions was to find out Finland’s strengths and weaknesses, find out how well known Finland is and also to find out what can be done to attract more Chinese tourists to Finland. This study indicates that Finland’s strengths in tourism are nature, a peaceful environment, friendly people and the shortest flight distance between Europe and Asia. Helsinki and Lapland, especially Santa Claus, are the most interesting elements in Finland. Finland’s clear stumbling block, according to the study, is the fact that Finland is not that well-known around the world. Other weaknesses are lack of information, sights, activities and luxury products. According to the respondents Finland is clearly behind other more well-known European nations. To improve Finland’s tourism sector the respondents felt that Finland should focus more on marketing and improving its tourism sector by creating more things to see and experience. Nature was not seen as a strong enough pull factor. However, Finland was seen as a potential stopover flight destination between Asia and the rest of Europe.