Huomista ei ole olemassakaan : Kuopion seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijöiden kokemuksia sielunhoidon merkityksestä käytännön diakoniatyössä - Mitsman, Sami (Diakonia-ammattikorkeakoulu, 2015)
Sami Joshua Mitsman. Huomista ei ole olemassakaan — Kuopion seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijöiden kokemuksia sielunhoidon merkityksestä diakoniatyössä. Laadullinen teemahaastattelututkimus. Pieksämäki, syksy 2015, 57 s., 2 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Itä, Pieksämäki. Terveysalan koulutusohjelma. Diakonisenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto. Sairaanhoitaja (AMK), diakonissa + lähetyssihteerin virkakelpoisuus. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää millaisia valmiuksia työntekijä tarvitsee sielunhoitotyössä, millaisia välineitä hän käyttää ja millaisen merkitys sielunhoitotyöllä on ollut työntekijän ammattiprofiilille. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää mahdollisia ongelma -ja kehittämiskohteita työssä. Tämän työn tarkoituksena on olla suuntaa antavana tienviittana diakoniatyöhön valmistuville uusille työntekijöille sekä jo työssä oleville diakoniatyön ammattilaisille työvälineenä. Lisäksi tutkimustuloksia voidaan käyttää kirkon työnantajapuolella esimerkiksi kehityskeskustelujen tukena joko ryhmä- tai parityöskentelyssä. Tämä tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineistonkeruumenetelmä oli teemahaastattelu, jossa käytettiin kyselylomaketta puoliavoimin ja avoimin kysymyksin. Tutkimus analysoitiin sisällön analyysillä. Tutkimusaineisto koottiin Kuopion seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijöiltä. Tutkimuslomakkeen saivat 28 diakoniatyöntekijää, joista 14 henkilöä vastasi kyselyyn. Tutkimuksen päätuloksia olivat, että diakoniatyöntekijät toteuttavat sielunhoitoa enemmän kuin aiemmin ja sen koetaan olevan hyvin merkittävä osa diakoniatyötä. Sielunhoidon toteuttaminen määrällisesti on kasvanut ja haasteet monimuotoistuneet. Tutkimustuloksena voidaan todeta, että sielunhoitomenetelmistä eniten käytetään rukousta. Sielunhoidon lähestymistapa on spirituaalinen. Diakoniatyöntekijät tarvitsevat vertaistukea ja lisäkoulutusta, sillä tulevaisuuden sielunhoidon haasteet kasvavat niin määrällisesti kuin laadullisesti. Asiasanat: sielunhoito; diakoniatyö; Kuopion seurakuntayhtymä; ...