Sydämen transkutaaninen tahdistus sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa - Vatanen, Mikko; Laitinen, Matias (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2015)
Tässä opinnäytetyössä käsitellään sydämen transkutaanista tahdistusta sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa. Opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa. Transkutaaninen tahdistus on ensihoitajille melko harvinainen toimenpide, joka oikein suoritettuna on kuitenkin hyvin tärkeä yksittäisen ihmisen selviytymisen kannalta. Toimenpiteen tärkeys korostuu erityisesti pitkien välimatkojen alueella, esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomessa. Opinnäytetyön tarkoituksena on parantaa ensihoitajien valmiutta tunnistaa ja hoitaa transkutaanista tahdistusta tarvitsevat potilaat sekä yhtenäistää tahdistuksen laatua ja siten parantaa potilasturvallisuutta. Opinnäytetyön tehtävänä tuotimme sähköisen koulutusmateriaalin sekä toimintaohjekortin Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle transkutaanisesta tahdistuksesta. Opinnäytetyössä transkutaanista tahdistusta vaativan potilaan hoidossa tarvittu osaaminen on jaoteltu osa-alueisiin, jotka käsittelevät sydämen anatomisia rakenteita, transkutaanista tahdistusta vaativia rytmihäiriöitä, transkutaanista tahdistusta ja toimenpiteen suorittamista. Opinnäytetyö on kirjoitettu aikansa hoito-ohjeiden ja vallitsevan tietämyksen mukaan, joten toimenpiteentekijän tulee perehtyä oman alueen hoito-ohjeisiin sekä mahdollisiin uudempiin tutkimustuloksiin opinnäytetyön lisäksi. This thesis deals with transcutaneous cardiac pacing in out hospital emergency medical service. The thesis is made in collaboration with the North Carelia Fire Department. The transcutaneous cardiac pacing as an operation is quite an uncommon procedure for a paramedic/emergency medical technician. However when properly executed it is an important procedure for the survival of an individual person. The importance of the procedure is highlighted in areas with long distances, such as Eastern and Northern Finland. The purpose of this thesis is to improve transferable skills of paramedics/emergency medical technicians to identify and nurse patients who are in need of transcutaneous cardiac pacing and ...