Tasapaino 10-vuotiailla jalkapalloilijatytöillä ja -pojilla - Vuorimies, Noora (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää 10-vuotiaiden jalkapalloilijatyttöjen ja -poikien tasapainon eroja tai yhtäläisyyksiä ja sitä, miten paljon heidän huonomman ja paremman jalan tulokset eroavat toisistaan. Tutkimuskysymykset olivat: Eroaako 10-vuotiaiden jalkapalloilijatyttöjen ja -poikien tasapaino? Esiintyykö pelaajilla eroa paremman ja huonomman jalan tulosten välillä? Tämä työ on osa Tampereen Urheilulääkäriaseman (TaULA) ja UKK-instituutin toteuttamaa Terve Futaaja -tutkimusta, johon osallistui yhteensä 1500 Sami Hyypiä Akatemian (SHA) 10–14-vuotiasta jalkapalloa harrastavaa tyttöä ja poikaa. Tutkimuksessa pelaajilta kartoitettiin tasapainon lisäksi alaraajalinjauksen hallintaa yhdenjalan kyykyissä ja pudotushypyissä sekä yleistä nivelliikkuvuutta. Tämän opinnäytetyön vertailumateriaalina käytettiin 10-vuotiaiden tyttöjen ja poikien tasapainotestin tuloksia. Tässä työssä tutkimusjoukko koostui 282 10-vuotiaasta lapsesta, joista 54 oli tyttöjä ja 228 poikia. Staattista tasapainoa testattiin perinteisestä yhdenjalan seisonta testistä modifioidulla versiolla. Mittaustuloksissa tytöt pysyivät paremmalla jalalla palkin päällä keskimäärin 11,9 sekuntia ja pojat 8,1 sekuntia (p<,001). Huonomman jalan tulos oli tytöillä keskimäärin 6,1 sekuntia ja pojilla 4,2 sekuntia (p<,001). Tytöt saivat paremmat tulokset verrattuna poikiin sekä paremmilla että huonommilla jaloillaan. Tytöillä huonomman jalan tulos oli 44,2 % paremman jalan tuloksesta ja pojilla 41,0 %, ero ei ollut tilastollisesti merkittävä (p=,395). Tuloksista voidaan päätellä, että jalkapalloa harrastavien tyttöjen tasapaino on poikiin verrattuna parempi. Tyttöjen ja poikien tasapainon erojen syiden selvittäminen vaatii jatkotutkimuksia. The aim of this thesis was to investigate balance in 10-year-old boy and girl football players and point out their similarities and differences and compare the results between their better and worse leg. The study questions were: Is there a difference in balance between 10-year-old boy and girl football ...