Brown bear (Ursus arctos) phylogeography in northern Eurasia - Keis, Marju (2013)
Väitekirja elektrooniline versioon ei sisalda publikatsioone. Fülogeograafia on valdkond, mis on keskendunud liigisiseste ja lähiliikidevaheliste geneetiliste liinide ruumilist paiknemist mõjutavate seaduspärasuste ja protsesside uurimisele. Looduslike imetajaliikide hulgas on seni olnud üheks mudelliigiks pruunkaru, seda eelkõige tänu laiale levikule, arvukatele luuleidudele ja emakarude filopatrilisusele. Käesolev doktoritöö vaatleb pruunkaru emaliini fülogeograafiat (analüüsides mitokondriaalse DNA (mtDNA) järjestusi) Põhja-Euraasias, pöörates erilist tähelepanu Loode-Euraasia populatsioonile. Hoolimata asjaolust, et see piirkond moodustab enamiku antud liigi tänapäevasest levikualast ning hõlmab suure osa maailma karupopulatsioonist, oli Põhja-Euraasia kohta käiv fülogegraafiline informatsioon seni puudulik. Antud töö tulemused viitavad, et tänapäeval on kõik pruunkaruliinid Põhja-Euraasias suhteliselt lähedalt seotud ja peale viimase jääaja maksimumi toimus tugev demograafiline ekspansioon ning ükski geograafiline tõke ei olnud piisavaks takistuseks pruunkarude migratsioonile üle Mandri-Euraasia põhjaosa. Loode-Euraasia pruunkaru populatsiooni detailne analüüs mitokondri genoomi täisjärjestuste alusel selgitas välja viis selgesti eristatavat, geograafiliselt piiritletud ja ainult osaliselt kattuvat haplogruppi. Analüüsid näitasid, et need viis haplogruppi moodustusid jääajajärgsel perioodil ning peegeldavad seega kombinatsiooni jääajajärgsest migratsioonimustrist ja hilisemast demograafilisest ajaloost. Et selles töös sekveneeriti 95 mitogenoomi, siis võimaldas see esimest korda analüüsida ka pruunkaru mitokondri genoomide liigisisest variatsiooni. Positiivne evolutsiooniline valik tuvastati valgugeenile ND6. Antud töö tulemused pakuvad olulist baasinformatsiooni pruunkaru efektiivsete majandamis- ja kaitsestrateegiate väljatöötamiseks Euraasias. Phylogeography is a discipline that focuses on the principles and processes affecting the spatial distribution of genetic lineages, within and among closely ...