Ecological role of physiological and phylogenetic diversity in aquatic bacterial communities - Tammert, Helen (2010)
Väitekirja elektrooniline versioon ei sisalda publikatsioone. Doktoritöös uuritakse looduslike veebakterite mitmekesisust ning ökoloogilist tähtsust Läänemeres, Barentsi meres ja Eesti väikejärvedes. Veebakterite koosluse füsioloogilise ja liigilise struktuuri kujundavad mitmed keemilised, füüsikalised ja bioloogilised parameetrid ning nende koosmõjud. Peamiseks veebakterite aktiivsust mõjutavaks teguriks peetakse toiteainete kättesaadavust. Meie teadmised bakterite käitumisest toiteainete küllusest põhjustatud vetikaõitsengute ajal Läänemeres on paraku kesised. Doktoritöös uuriti katseliselt lämmastiku, fosfori ja süsiniku hulga muutuste mõju bakterikooslusele Läänemeres. Käsitletakse toiteainete kättesaadavuse mõju bakterite koosluse liigilisele struktuurile, aktiivsusele ning morfoloogiale. Keskkonnatingimustest sõltuvalt muutub veebakterite aktiivsus pidevalt. Seetõttu sisaldub bakterikoosluses erineva aktiivsusega ja ka puhkavaid ning surnud rakke. Doktoritöö näitab, et veemikrobioloogias väga laialdaselt kasutusel olevate veebakterite arvukuse hindamise meetoditega arvestatakse bakterite üldarvu hulka ka paljud surnud bakterid. Tulemusena ülehinnatakse rakkude hulka, mis osalevad bakterite poolt veekogudes läbiviidavates protsessides ning alahinnatakse bakterite kasvukiiruseid. Kasutades arvutustes ainult aktiivsete rakkude arvukust on veebakterite kasvukiirused nii parasvöötmes kui ka polaaraladel sarnased laborikultuuridel mõõdetud kasvukiirustega. Saadud tulemused näitavad, et polaaralade bakterid on palju aktiivsemad, kui on näidatud varasemates uurimustes. Doktoritöös analüüsitakse toiteainete kättesaadavuse mõju aktiivsete bakterite sügavusjaotusele Barentsi meres ja Eesti väikejärvedes. The current thesis shows the heterogeneity in aquatic bacterial world in different angles. The coastal Baltic Sea, Estonian stratified small lakes and the Arctic Barents Sea is used as model areas to describe bacterial heterogeneity and to find answers to several ecological questions. In marine and freshwater ...