Suurvõimude geopoliitika Arktikas: kasvavad pinged USA ja Venemaa vahel - Manitski, Artur (Tartu Ülikool, 2024)
Käesoleva bakalaureusetöö eesmärk on uurida Ameerika Ühendriikide ja Venemaa Föderatsiooni geopoliitilist rivaliteeti Arktikas. Sellest tulenevalt seletab autor riikide käitumist regioonis läbi neorealismi teooria. Töö läbiviimiseks esitati uurimisküsimused ja hüpoteesid, mille eesmärkideks oli analüüsida kahe riigi käitumist kindlaks määratud ajaperioodil (2007-tänapäev). Esiteks uuriti, millised on riikide peamised strateegilised eesmärgid Arktikas. Teiseks uuriti seda, kuidas Venemaa on suur aktiivsus Arktikas viinud USA-d oma rolli Arktika suurriigina ümber mõtestama. Töö koostamisel on kasutatud juhtumipõhist uurimismeetodit, mille raames viidi läbi kvalitatiivne sisuanalüüs, et tõlgendada uuritavate riikide käitumist lähtudes kindlast ajaraamistikust ning teoreetilisest raamistikust. Andmeanalüüsis on kasutatud uuritavate riikide Arktika strateegiaid, teadusartikleid ning muid teemakohaseid allikaid. Töö tulemusena selgub, et Arktikas on kujunenud välja geopoliitiline rivaliteet USA ja Venemaa vahel. Põhinedes töö teoreetilisele raamistikule, jõutakse järelduseni, et Arktikas on tekkinud on tekkinud julgeolekudilemma, millest tulenevalt on tõenäoline et jätkub pingete kasv ja suureneb konfliktioht piirkonnas. https://www.ester.ee/record=b5697434*est