VALU 1994 - SVT exit poll survey parliamentary election 1994 - Per Näsman; Hans Hernborn; Sören Holmberg; Torbjörn Thedéen (Sveriges Television AB, 2008)
I samband med valet 1991 genomfördes den första svenska vallokalsundersökningen. Undersökningen utfördes av Sveriges Television/Sveriges Radio i samarbete med universiteten i Göteborg och Stockholm. Liknande undersökningar har sedan dess genomförts i samband med samtliga riksdagsval, folkomröstningar och val till EU-parlamentet. En vallokalsundersökning innebär i korthet att ett urval av väljare får besvara ett antal frågor då de lämnar vallokalen. Syftet med VALU är att ge ett bakgrundsmaterial för den valvaka som sänds i radio och TV direkt efter vallokalerna stängts. Med hjälp av undersökningen kan omfattande analyser av valresultatet ske redan under valvakan. VALU 1994 innehöll frågor om: vilket parti man röstat på i riksdags- respektive kommunalvalet; vilket parti man röstat på i riksdagsvalet 1991; tidpunkt då man bestämt hur man skulle rösta; hur man tänker rösta i folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap; egen placering på en vänster-högerskala; förtroende för svenska politiker; arbetsmarknadsgrupp och medlemskap i facklig organisation; kyrkobesök. Respondenterna fick även ange hur viktiga ett antal valfrågor varit för beslutet hur man skulle rösta. Avslutningsvis fick man ge ett sammanfattande betyg för de olika partiernas politik. I VALU 1994 delades Sverige (valkretsarna) upp i sex geografiska regioner grupperade kring större högskolestäder (Lund, Göteborg, Växjö, Stockholm, Sundsvall och Luleå). I var och en av regionerna engagerades en högskolelärare som regional undersökningsledare. Undersökningsledarna fungerade som arbetsledare för de fältombud som genomförde undersökningen i vallokalerna respektive de förtida röstningslokalerna. Samtliga undersökningsledare hade kunskaper i statistisk metodik. Syfte: Ge ett bakgrundsmaterial för den valvaka som sänds i radio och TV direkt efter vallokalerna stängts. Med hjälp av undersökningen kan omfattande analyser av valresultatet ske redan under valvakan. The first Swedish exit poll survey (VALU) was carried out in connection with the elections in 1991, ...