GEOEO 2024 - Meteorological, Oceanographic and Ship data, collected onboard the icebreaker Oden (Polarforskningssekretariatet, 2025)
Mellan augusti och september 2024 gick expeditionen North of Greenland med IB Oden till norra Grönland och det intilliggande Norra ishavet, inklusive Lincolnhavet. Expeditionen bygger på forskningstemat GEOEO som genomförs inom Polarforskningsprocessen. Expeditionen North of Greenland 2024 syftar till att behandla vetenskapliga frågor som är inriktade på att förstå den marina kryosfärens dynamiska historia och påverkan på framtida klimatförändringar, inklusive konsekvenser för marina och markbundna ekosystem i Norra Grönland och intilliggande Norra ishavet, en av de minst kända regionerna på jorden. Fokus ligger även på att undersöka hur inlandsisen på Norra Grönland kan bidra till den globala havsnivåhöjningen. North of Greenland 2024 är en del av forskningstemat GEOEO. Detta dataset innehåller meteorologiska, oceanografiska och skeppsdata som samlats in under den internationella expeditionen GEOEO 2024. Datan inkluderar: Meteorologiska variabler: Lufttemperatur, luftfuktighet, vindriktning/vindhastighet, lufttryck, molnhöjd/molnighet och fotosyntetiskt aktiv strålning (PAR). Oceanografiska variabler: Salthalt, temperatur i havsvatten, ledningsförmåga och ljudhastighet. Skeppsdata: Position, hastighet, kurs, riktning och vattendjup. En fil med titeln "Parameterlist ShipData GEOEO 2024" beskriver variablerna. Kvalitetsinformation: Inget ytterligare bearbetning eller kvalitetskontroller har genomförts på datan. Användare bör ta detta i beaktande vid hantering och analys av datan. In August – September 2024, the North of Greenland expedition with IB Oden went to Northern Greenland and the adjacent Arctic Ocean, including the Lincoln Sea. The expedition is based on the research theme GEOEO, which is carried out within the Polar Research Process. The North of Greenland 2024 expedition addresses scientific questions focused on providing new knowledge on the marine cryosphere’s dynamic history and response to future climate change, including implications for marine and terrestrial ecosystems in North Greenland and ...