Experimental restoration of the Charophytes Chara aspera and Chara tomentosa in a shallow Baltic Sea bay - Carolyn Faithfull; Elena Tamarit; Emil Kraft; Peter Nordling (Sveriges lantbruksuniversitet, 2024)
Data omfattar tre olika experiment inom tre olika områden för att testa metoder för (A) omplantering av C. aspera, (B) effekterna av skörd av C. aspera på givar-C. aspera-ängen och (C) omplantering av C. tomentosa. Experimentet utfördes under två år och data om ljus, temperatur samt sedimentvatten och organiskt material finns också tillgänglig för de experimentella områdena. Tre metoder för plantering testades för C. aspera: spadplantering, juteband, BESE-element© och naturlig återkolonisering, samt två metoder för C. tomentosa: BESE-element och naturlig återkolonisering. Dessutom testades fyra nivåer av skörd i C. aspera-ängen, borttagning av 0, 0,8%, 1,8% eller 2,6% av C. aspera-täckningen. Skottlängd, skottdensitet och täckning av vattenlevande växtarter mättes den 1 juni (före behandling), den 1 juli, den 24 augusti och den 29 september 2021 med snorkling. Uppföljningsmätningar av täckningsgraden gjordes 15 månader efter initial plantering den 14 september 2022 för alla platser. This data comprises three different experiments in three different areas to test methods for (A) replanting C. aspera, (B) the effects of harvesting C. aspera on the donor C. aspera meadow and (C) replanting C. tomentosa. The experiment took place over two growing seasons and light, temperature and sediment water and organic matter content data is also available for the experimental areas. Three methods of planting were tested for C. aspera, spade planting, jute band, BESE elements© and natural recolonization and two methods for C. tomentosa, BESE elements and natural recolonization. Additionally, four levels of harvesting were tested in the C. aspera meadow, removal of 0, 0.8%, 1.8% or 2.6 % of the C. aspera coverage. Shoot height, shoot density and coverage of aquatic vegetation species in the plots was measured on 1 June (before treatment), 1 July, 24 August and 29 September 2021 by snorkelling. Follow up measurements of vegetation coverage were made 15 months after initial planting on 14 September 2022 for all the plots.