Wastewater influent and effluent concentrations from on-site package plants in Northern Sweden and Finland (Luleå tekniska universitet, 2023)
Uppgifterna inkluderar inkommande och utgående avloppsvattenkoncentrationer av traditionella parametrar uppmätt i minireningsverk som betjänar enstaka hus eller små samhällen (2-30 personekvivalenter). Parametrarna som analyseras inkluderar organiskt material, suspenderade ämnen, näringsämnen (fosfor- och kväveföreningar) och indikatorbakterier, samt andra fysikalisk-kemiska parametrar som temperatur, pH och turbiditet samt klorid för att upptäcka utspädningseffekter. Ytterligare inflödes- och avloppskoncentrationer av mikroföroreningar från två lite större anläggningar (betjänar 12-30 personekvivalenter) ingår också. Dessa mikroföroreningar bestod av 19 utvalda läkemedel, koffein och sötningsmedlet Acesulfame K, och 15 ftalater. Syftet med den insamlade datamängden var att undersöka reningseffektiviteten hos minireningsverk som arbetar under kalla klimatförhållanden under olika årstider. Proverna samlades in i de norra delarna av Sverige (Norrbotten) och Finland (Norra Österbotten och Lappland) som kännetecknas av låga vintertemperaturer och djup frostinträngning. Uppgifterna har inte behandlats och består av resultat (rådata) som erhållits direkt från vårt universitetslaboratorium i Luleå tekniska universitet (näringsprover) och ackrediterade laboratorier (traditionella parametrar, mikrobiologi, mikroföroreningar). Uppgifterna innehåller inkommande och utgående avloppskoncentrationer av traditionella parametrar uppmätta i minireningsverk för rening av hushållsavloppsvatten som betjänar enstaka hus eller små samhällen (2-30 personekvivalenter). Syftet med insamlingen av data var att undersöka reningseffektivitetet av minireningsverk som arbetar under kalla klimatförhållanden under olika årstider. Proverna samlades in i de norra delarna av Sverige (Norrbotten) och Finland (Norra Österbotten och Lappland) som kännetecknas av låga vintertemperaturer och djup frostinträngning. De undersökta anläggningarna inkluderade sex minireningsverk som drivs i kontinuerligt läge: en med biofilter (trickling filter) (TF), en ...