Limited decadal growth of mountain birch saplings has minor impact on surrounding tundra vegetation (Göteborgs universitet, 2022)
Studien tar upp två viktiga frågor om fjällbjörkens, som är den dominerande arten i trädgränsen, förflyttning upp på kalfjället: • Hur klarar sig björkplantorna som har etablerats ovanför trädgränsen? • Hur påverkar dessa björkplantor den omgivande vegetationen på kalfjället? Vi samlade in data om artförekomsten av växter i 50 x 50 cm stora provytor runt björkplantor ovanför trädgränsen nära Latnjajaure Fältstation i norra Sverige. Dessa mätningar jämfördes med kontrollmätningar och referensmätningar gjorda under trädgränsen. Vi tittade också på björkplantornas tillväxt (diameter + längd) under de senaste 15 åren, från 2001 till 2016. De data som deponerats i datasetet omfattar rådata, kod och statistiska modeller som används för att analysera data samt alla utdata (figurer och tabeller) som används i studien. Ytterligare metadata finns i README-filen som ingår. ALLMÄN INFORMATION 1. Datasetets titel: Begränsad tillväxt av fjällbjörkplantor över årtionden har liten inverkan på den omgivande tundran 2. Information om författarna A. Kontaktuppgifter till huvudförfattaren Namn: Ruud Scharn Lärosäte: Göteborgs universitet E-post: ruud.scharn@gu.se B. Kontaktuppgifter för medförfattaren Namn: Robert Björk Lärosäte: Göteborgs universitet E-post: robert.bjork@gu.se 3. Datum för datainsamling: 2016-07-(4-31) 4. Geografisk plats för datainsamling Latnjajaure fältstation nära Abisko i norra Sverige (68,35°N, 18,49°E). ÖVERSIKT ÖVER DATA OCH FILER Filen birch_coordinates.csv innehåller koordinaterna för varje björk (WGS84 och SWEREF99) tillsammans med höjd, antal stammar, stamdiameter och antal grenar. För varje analys i artikeln har vi skapat en mapp som innehåller tre undermappar. Huvudmapparna: 1 alpha diversity altitude slope 2 alpha diversity intercept only 3 Beta diversity 4 Diameter and length Undermapparna är strukturerade på samma sätt för alla huvudmappar som innehåller: 1 input: innehåller råa indata. 2 script: R-skript som innehåller all databehandling samt JAGS-skriptet som innehåller den kod som används i den ...