Dataset on stormwater bioretention column studies: Impact of temperature, salt and a submerged zone on the removal of metals, nutrients and suspended solids (Luleå tekniska universitet, 2022)
Detta dataset presenterar rådata från bioretentionskolonnstudier som utförts vid Luleå tekniska universitet 2010-2014. Kolonnerna i pilotskala vattnades med konstgjort dagvatten. Inflödes- och utflödesprover samlades och analyserades för en rad olika föroreningar: totala och lösta metaller, näringsämnen och suspenderat sediment. Dessutom har stödparametrar (t ex. pH, konduktivitet) analyserats. Datat möjliggör att kvantifiera effekten av designfaktorer (vattenmättad zon) och omgivningsfaktorer (salthalt i dagvatteninflödet, temperatur) på rening av dessa föroreningar i dagvattenbiofilter. Alla filter använde samma kolonndeisgn och filtermaterial samt samma dagvattenrecept. Detta möjliggör att jämföra de olika studierna. Föroreningskoncentrationer i dagvatteninflödet och i utflödet från biofiltren presenteras i datamaterialet. Dessutom har metallkoncentrationer i filtermaterialet och växtvävnad analyserats. Datat möjliggör ytterligare analyser av bioretentionens prestanda, jämförelser med liknande arbete som utförts på andra håll och kan användas för modellering av biofiltrens reningskapacitet och reningsprocesser. Vetenskapliga artiklar som beskriver datat har publicerats (se referenser). Se dokumentationsfiler: - SummarisingDescription.pdf - sammanfattande beskrivning av försöken inkl. illustration av kolonndesign - SummarisingTable.xlsx - tabell med sammanfattning av studierna (inkl. parametrar och faktorer). Tabellen beskriver innehåll på respektive datafil. Vidare beskrivning finns i de relaterade vetenskapliga publikationerna This data set presents the full raw data from bioretention column studies conducted at Luleå University of Technology in 2010-2014. The pilot scale columns were watered with synthetic stormwater. Influent and effluent samples were collected and analysed for pollutants including total and dissolved metals, nutrients, pathogens and suspended sediment. Further, supporting parameters (e.g. pH, conductivity) are included. The data enables quantifying the impact of bioretention design ...