Hållbara turistresor i samhällsekonomisk analys - Mandell, Svante; Wikberg, Åsa; Robertson, Kerstin; Heldt, Tobias (Statens väg- och transportforskningsinstitut, Transportekonomi, TEK, 2017)
Tillväxtverkets statistik visar att turismen i Sverige ökar och därmed ökar också betydelsen för Sveriges totala ekonomi, export och sysselsättning. Samtidigt uppkommer miljöeffekter och andra effekter av turisternas resande. Syftet med denna studie är att undersöka möjligheterna att tillämpa samhällsekonomiska analyser i planeringen för att uppnå mera hållbara turistresor. Detta gör vi genom att undersöka om och hur effekter som relaterar till turism och turistresande kan analyseras med de metoder som rutinmässigt används för att ta fram beslutsunderlag för infrastrukturinvesteringar, det vill säga samlad effektbedömning (SEB) inklusive samhällsekonomisk analys (CBA, cost-benefit analysis). Möjligheter och hinder diskuteras och särskilt fokus riktas mot miljöaspekten av hållbarhet. Studien har genomförts som en teoretisk analys av hur turist- och hållbarhetsperspektiven, med fokus på hållbara turistresor, tas upp respektive kan tas upp i en SEB. Fyra olika scenarier har analyserats: flytt av järnvägsstation i Kiruna, ny flygplats i Sälen, utökad länsbusstrafik i Åre och utökad tågtrafik och elbilpool i Vimmerby. Statistics show that tourism in Sweden is increasing, thus increasing its importance for the overall economy, exports and employment. However, tourism is also associated with environmental and other effects, for example from tourist travel. This study investigated the possibility of using cost-benefit analysis (CBA) in planning to achieve more sustainable tourist travel. This was done by studying whether and how impacts related to tourism and tourist travel can be analysed using the methods routinely used in infrastructure investment planning, i.e. regulatory impact assessment (RIA) (samlad effektbedömning) including CBA. Opportunities and obstacles were evaluated, with particular attention to the environmental aspect of sustainability The study was conducted as a theoretical analysis of how tourism and sustainability perspectives can be included in RIA. In addition, four different scenarios were ...