Skogsbrukets hänsyn till rennäringen som riksintresse - Fjellgren Valkeapää, Anja (2017)
Rennäringen är en näring som bedrivs på ca 50 % av Sveriges areal och samsas med skogsbruket på samma områden. För att rennäringens bedrivande inte ska försvåras ytterligare är viktiga områden skyddade enligt Miljöbalken. Sådana viktiga områden är bland annat flyttleder, för att renskötarna ska kunna ta sig från barmarksbetet i fjällen till vinterbetet i skogen med sina renar. Under senare delar av 1900-talet har rennäringen moderniserats. Bland annat på grund av intrång och konkurrerande markanvändning, som vind- och vattenkraft men även skogsbruk. Pinus contorta, contortatallen är ett snabbväxande trädslag som infördes i större skala under 1970-talet. Contortatallen har långsammare kvistrensning än den inhemska tallen och ger upphov till täta bestånd som varken renar eller renskötare vill passera igenom. Detta gör att contorta ses som ett problem för rennäringen, och speciellt när contorta planterats i flyttleder. Huruvida skogsbruket tagit hänsyn till rennäringens flyttleder som riksintresse har undersökts genom en enkel GIS-analys, som visar att så är inte fallet. Contorta finns planterat på flertalet ställen i flyttlederna som samebyn pekat ut som viktiga för sig och sin närings bedrivande. Reindeer husbandry is an activity carried out on approximately 50 % of Sweden's surface area, intermingled with forestry in the same area. As not to make the reindeer husbandry more difficult, important areas are protected under the Environmental Code. Such important areas include the migration routes, to make it possible for the reindeer herders to move their reindeers from bare ground pastures on the mountains to winter grazing in the forest. Reindeer husbandry was modernized during the latter part of the 1900s. Mostly because of encroachment and competing land uses, such as wind- and hydropower, but also forestry. Pinus contorta, lodgepole pine, is a fast growing tree that was introduced on a large scale in the 1970s. Lodgepole pine has a slower natural pruning rate than domestic pine and is the cause of very dense ...