Invasiva arter i Sverige vid ett förändrat klimat : en fallstudie med Acer pseudoplatanus L. och Dothistroma needle blight - Löfgren, Marie; Åkerstedt, Louise (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2015)
Vårt klimat är under förändring, vilket leder till förändringar i den svenska skogen. Denna studie behandlar två invasiva arters potentiella utbredning i Sverige år 2098 med kommande klimatförändringar. Studien berör skadesvampen Dothistroma needle blight och trädet sykomorlönn, Acer pseudoplatanus. I studien användes klimatscenarier från SMHI:s forskningscenter Rossby Centre. Klimat- och kartdata hämtades från SMHI:s databas SCID samt från Lantmäteriet och behandlades i GIS-programmet ArcMap. Klimatscenariot RCP 8.5 valdes, vilket innebär nuvarande klimatpolitik och en ökning av växthusgasutsläppen. Klimatindex som användes i studien är bland annat medeltemperatur och medelnederbörd. Resultatet visar att stora delar av Sverige har, med tanke på temperatur och nederbörd, passande klimat för Dothistroma needle blight såväl som för sykomorlönn. Eftersom Dothistroma needle blight i första hand angriper tall kommer denna vara begränsad till de områden som i framtiden föryngras med tall. Något som kan komma att öka eftersom tall tros klara klimatförändringar bättre än gran. Områden ej passande för Dothistroma är till exempel fjällkedjan, Mälardalen och Gotland. Dothistroma gynnas av ihållande och rikligt regn. Antal dagar med nederbörd kommer vara tämligen jämt fördelat över landet medan dagar med riklig nederbörd kommer vara begränsade till västkusten och fjällkedjan. Passande klimat för sykomorlönnen, med tanke på temperatur och nederbörd, kommer finnas över i stort sett hela landet, med undantag för fjällkedjan och större delen av Lappland. Sykomorlönnen kommer förmodligen i större utsträckning begränsas av jordart. Bäst trivs den på lerig mark vilket främst finns i Skåne, mellansvenska sänkan och på några få platser vid floddeltat längs norrlandskusten. Däremot kommer den, liksom andra träd, gynnas av den längre växtsäsongen. Our climate is changing and this will cause an alteration in the Swedish forests. This study will deal with the potential range of two invasive species in the year of 2098 in Sweden, given ...