Skalbaggars artsammansättning efter intensiv skogsbrand : en jämförelse mellan artgrupper två år efter brand - Leifsdotter, Teresa; Nilsson, Anna (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2015)
Skogsbränder har idag blivit något ovanligt och arter som är beroende av bränder för reproduktion och födotillgång blir därför missgynnade. Idag finns en hypotes om att vissa arter som gynnas av kalhyggesbruk konkurrerar ut brandspecialiserade arter och är en anledning till dessa arters tillbakagång. Sommaren 2006 härjade en ovanligt stor skogsbrand i Bodträskfors i Norrbottens län och det är denna brand som legat till grund för vårt kandidatarbete. Syftet med arbetet har varit att se vilka artgrupper hos skalbaggar som dominerar brandfält och om det är de arter man förväntar sig efter en skogsbrand. Samt att se om det är generalister eller specialister som dominerar efter brand. Vid inventering sattes 36 fällor ut på tolv provytor, sex på brandområdet och sex på liknande men obrända kontrollytor. De fångade skalbaggarna delades in i olika undergrupper, funktionella, brand och rödlistade arter. Det insamlade datamaterialet analyserades sedan med ANOVA One-way i Minitab 16.2.4. Resultaten visar att det två år efter en intensiv skogsbrand är en högre abundans av skalbaggar på de brända ytorna och att det finns skillnad i artsammansättningen. Det är även en signifikant högre abundans av brandgynnade och starkt brandgynnade skalbaggar. Vad gäller generalister och specialister så är det två år efter brand tydligt att det är de specialiserade arterna som dominerar. Slutsatsen är att brand har en stark inverkan på artsammansättningen hos skalbaggar och att de brandgynnade arterna dominerar. Vi kan inte styrka hypotesen att generalister konkurrerar ut specialister. Forest fires have today become unusual and species that depend on fire forreproduction and food availability will be disadvantaged. Today is a hypothesis that some species that benefit from clear-cutting outcompete fire specialized species and is one reason why these species' decline. The summer of 2006 there was an unusually large forest fire in Bodträskfors in northern Sweden and our study is based on this. In the study we wanted to see which beetle ...