Födorutiner och aktivitetsmönster - hur utfodringsscheman påverkar beteendet för vargar (Canis lupus) i fångenskap - Larsson, Linn (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2015)
Vargen (Canis lupus) är ett opportunistiskt flexibelt rovdjur vars huvudsakliga födokälla är andra däggdjur såsom älg (Alces alces). Den vilda vargen är anpassad till en så kallad ”feast-or-famine” diet, det vill säga, ett födosöksmönster där vargen kan överleva långa perioder på ett lågt födointag, men även äta stora mängder föda under kort tid. Anpassning till en ”feast-or-famine” diet har uppstått då flertalet av jaktförsöken misslyckas och att vargen måste förflytta sig över stora områden för att söka efter bytesdjur. Vargen är en vanligt förekommande art att hålla på djurpark och i Sverige finns det i dagsläget totalt 55 individer fördelat på nio djurparker. Det är en vanlig praxis att man inte utfodrar stora rovdjur på djurpark dagligen, utan att man istället fastar dem en eller flera dagar i veckan. Denna praxis har uppstått just eftersom de vilda artfränderna vanligen inte äter dagligen i naturen. Det saknas dock forskning och utvärderingar kring vad konsekvenserna blir av denna praxis för rovdjuren på djurpark. Syftet med studien var att undersöka om det fanns skillnader i beteenden hos djurparkshållna vargar, dagar de utfodrades jämfört med dagar de fastades. Detta undersöktes på en vargflock på djurparken Skansen i Sverige under våren 2015. Studiens resultat visade att under dagar vargarna inte fick föda spenderade de mer tid åt förflyttning samt rörde sig över längre sträckor jämfört med dagar de utfodrades. Resultaten visade även att dagar vargarna inte utfodrades minskade djup, avslappnad vila; medan aktiv, vaksam vila ökade. Under fastedagar utförde även vargarna flera sociala interaktioner, vilket innebar att de lekte mer med varandra. Sammanfattningsvis kan resultaten tillsammans ses som att under dagar vargarna inte utfodrades, skedde en allmän ökning av aktivitet. Tidigare forskning har visat att aktivitet och förflyttning generellt ökar om rovdjur har en låg tillgång på föda. Detta innebär att studiens resultat kan indikera på att vargarna har en ökad motivation till att födosöka som ...