Do retention trees affect the composition of ectomycorrhizal fungi? : a comparison between clear-cuts areas with and without retention trees in pine forests - Eilertsen, Lill (SLU/Dept. of Forest Mycology and Plant Pathology, 2015)
Under det senaste årshundradet har de svenska skogarna genomgått en omfattande förvandling, från mer eller mindre naturligt dynamiska till hårt brukade skogar bestående av monokulturer av tall eller gran. Denna förändring har lett till en minskning av den biologiska mångfalden, att många arter som är beroende av skog har minskat radikalt och hotas av utrotning. Som ett försök att främja variation, biologisk mångfald i allmänhet och förhindra minskningen av rödlistade skogsarter introducerades i början av 90-talet en viss naturvårdshänsyn i brukade skogar. I den här studien utvärderas den påverkan som kalavverkning har och den betydelse hänsynsträd har på artsammansättningen och förekomsten av ektomykorrhizasvampar (EMF) under de första 20 åren efter kalavverkning. Studien utfördes genom extrahering och identifiering av svamp-DNA från jordprover tagna på kalavverkade ytor, nära hänsynsträd och i gammal skog i ett begränsat geografiskt område i norra Sverige. Resultatet visar att kalavverkning har stor påverkan på EMF. Få arter hittades på de kalavverkade ytorna, hänsynsträd verkar ha en viss betydelse där några fler arter hittades, medan flertalet arter hittades enbart i den gamla skogen. Resultaten visar att det inte räcker med hänsynsträd vid avverkning för at klara mångfalden av EMF utan att det behövs flera åtgärder. Swedish forests have gone through large changes during the last century. By the introduction of clear- felling, forests have changed from more or less natural dynamics, through extensive management, to production monoculture forests of Norway spruce (Picea abies) or Scots pine (Pinus sylvestris). This has led to a decrease in biodiversity and many species are red-listed as they are declining and pose a risk of becoming locally and nationally extinct. Retention forestry was introduced in Swedish forestry in the early 90’s as a measure to promote variation and biodiversity in general and preventing decline of red-listed forest species. In this study the effect that clear-cutting have on EMF and ...