Genetisk bakgrund till ataxi hos hund - Hjelm, Cecilia (2015)
Ataxi är då hunden har svårt att koordinera sina rörelser och orsakas av att nervsystemet inte fungerar som det ska och degenereras. Degeneration av cerebellum och då specifikt purkinjecellerna och granulacellerna ger en form av ataxi kallat cerebellär ataxi. Denna typ av ataxi uppvisas genom att hunden (Canis lupus familiaris) står bredbent, har muskelkramper, obalanserad gång och ögonrullningar. Den genetiska bakgrunden till cerebellär ataxi hos hund finns beskriven hos flera raser, däribland beagle, finsk stövare, old english sheepdog, gordonsetter och coton de tuléar. Hos alla dessa raser nedärvs sjukdomen autosomalt recessivt och de orsakande mutationerna ger olika dysfunktioner inom nervcellerna som gör att de inte kan fungera som de ska och degenereras. Även människor kan utveckla ataxi och här är den genetiska bakgrunden mer känd än hos hund. Två av de gener som är orsaken till ataxi hos hund är också orsaken till ataxi hos människor. Ataxi hos människor kan, till skillnad från hundar, behandlas och då oftast med hjälp av rehabilitering av olika slag. Förutom att den genetiska bakgrunden är en risk för att utveckla ataxi, kan effekterna av miljömässiga riskfaktorer som till exempel toxiner påverka sjukdomens fenotyp. Kvicksilver och alkohol har visats vara några faktorer som orsakar cerebellär ataxi. Dessutom kan andra sjukdomstillstånd som stroke vara en riskfaktor för att utveckla cerebellär ataxi. I framtiden behövs mer forskning för att kunna kartlägga den genetiska bakgrunden till ataxi hos hund. Då det idag inte finns någon behandling av ataxi hos hund behövs även detta område utforskas. Incoordination of the body’s movements is called ataxia and is caused by a dysfunction and degeneration of the nervous system. Degeneration of the cerebellum and especially the Purkinje cells and granular cells causes a form of ataxia called cerebellar ataxia. The signs for this type of ataxia in the dog (Canis lupus familiaris) is a wide-based stance, muscle spasms, unbalanced walk and eye rolls. The genetic ...