Viktiga faktorer för bevarandet av järv - Skog Candemo, Antonia (2015)
Järv är en av de viktigaste predatorerna på semidomesticerad ren i Sverige idag och bevarandet av järv innebär en konflikt med rennäringen. I den här litteraturstudien undersöks järvens födosöksbeteende och hur det påverkas av närvaron av varg och lodjur samt om konflikten mellan järven och rennäringen kan minskas. Vilka andra faktorer är viktiga för bevarandet av järven? Järvpopulationen i Sverige har de senaste åren varit ganska stabil på drygt 600 individer men med liten genetisk variation. Järvens utbredningsområde är sträcker sig längst bergskedjan på gränsen mellan Norge och Sverige Under de senaste åren har järven börjat återetablera sig i skogslandskapet En låg årlig reproduktion gör järven beroende av hög överlevnad hos vuxna honor. Tjuvjakt förekommer och är ett potentiellt hot mot järvstammen. Den troligaste orsaken till tjuvjakten är konflikten med rennäringen. Renägarförbundet i Sverige anser att de faktiska kostnaderna för predation på renarna är högre än den ersättning som utgår. Det kan därför anses ekonomsikt gynnsamt för renägaren att minska antalet järvar i området. Järven är en opportunistisk predator och inte någon särskilt skicklig jägare i jämförelse andra rovdjur. Den kan fälla egna byten men är i första hand en asätare. Järvens födosöksbeteende skiljer sig mellan olika habitat beroende på vad som är mest gynnsamt. Den växlar mellan olika bytesdjur beroende på vad som finns tillgängligt men oftast utgörs huvuddelen av födan av stora hovdjur. Andra rovdjur kan fungera som konkurrenter men kan även gynna järven genom att öka mängden tillgängliga kadaver. Vargar jagar främst de äldsta och svagaste älgarna vilket minskar den topp på kadavertillgång som annars inträffar när dessa självdör mot slutet av vintern. Kadaverrester från mänsklig älgjakt finns främst på hösten men eftersom järven hamstrar föda kan dessa rester utnyttjas under lång tid. Semidomesticerade renar vaccineras mot sjukdomar och stödutfodras under vintern vilket minskar mortaliteten i renstammen under tidig vår. Möten mellan ...