Sveriges skyddade skogar nu och då : en analys av Sveriges skyddade skogar med data från Riksskogstaxeringen - Muntlin, Jonas (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2014)
Den första riksskogstaxeringen (RT) i Sverige genomfördes under åren 1923-1929. Data från den inventeringen är nu digitaliserad och är sparad i en SQL-databas med geografisk information. Digitaliseringen öppnar för nya möjlighetera att genomföra beräkningar på materialeti egendefinierade geografiska områden.Den svenska naturvårdslagen instiftades 1965 och i och med den kunde naturreservat inrättas. Tidigare var det enbart den svenska staten som kunde skydda områden i nationalparker. Syftet med detta arbete är att jämföra skogstillståndet i områden inom naturreservat och nationalparker (benämnt NR) under tre olika tidsperioder samt att jämföra med omkringliggande skogar. De tre perioderna är 1923-1929 (benämnt 1926), 1960-1964 (1962) och 2007-2011 (2009). Studien omfattar variabler som är intressanta i skyddad skog, tillgängliga i RT vid de tre tidpunkterna och godtagbart jämförbara över tid. Variabler som omfattades var bland andra virkesförråd, mängd död ved, mängd grov skog och skogens ålder. Resultaten visar att tillståndet inom NR 1926 skiljer sig från omkringliggande områden (RO) i vissa avseenden. I norra Sverige är den stående volymen lägre än i RO och har en större andel skog äldre än 120 år. I södra Sverige har NR en större andel hård död ved och en lägre stående volym. Detta är mest troligt en effekt av dimensionshuggning av grova träd. Efter 1965 när de första NR bildades har andelen hård död ved, andelen skog över 120 år och volymen grova träd ökat mer inom NR än RO. Detta är ett resultat av bildandet av NR under denna period. Även om den stående volymen är högre 2009 än under någon av de andra studerade perioderna hade de ursprungliga urskogarna i Sverige ett högre virkesförråd och var mindre täta än dagens NR. Mängden grova träd är mindre vanlig nu än i urskogar. De viktigaste slutsatserna i studien är att skogstillståndet i naturreservaten har förändrats över tid. De kan inte betraktas som några urskogar varken idag eller 1926. The first national forest inventory (NFI) in Sweden was carried out ...