Kiruna stadsomvandling, vägen mot ett mer jämställt samhälle? - Nerman, Cecilia (2014)
Kiruna är idag mitt uppe i den process som kallas Kiruna stadsomvandling. Till följd av den utökade gruvbrytningen måste stora delar av staden omlokaliseras och ett nytt centrumområde byggas. Som start för denna process utlystes 2012 en arkitekttävling vars resultat kommer att ligga till grund för den nya stadsstrukturen. Inför tävlingen upprättades ett tävlingsprogram som beskriver hur Kiruna kommun ser på stadens framtid och utvecklingsmöjligheter. Kiruna kommun har i samband med denna process uttryckt vikten av att arbeta utifrån ett tydligt genusperspektiv för att skapa ett mer jämställt och långsiktigt hållbart samhälle. Syftet med denna kandidatuppsats är att värdera och analysera hur en kommun genom utformningen av ett tävlingsprogram kan arbeta mot ett mer jämställt samhälle. Utgångspunkten för uppsatsen är Boverkets riktlinjer rörande jämställdhet och planering. Detta arbete har genomförts som en dokumentgranskning där en litteraturstudie legat till grund för arbetet. Det dokument som undersökts och analyserats ur jämställdhetsperspektiv är tävlingsprogrammet, Program för arkitekttävling – Ny stadskärna i Kiruna/ A new city centre for Kiruna, som tagits fram på uppdrag av Kiruna kommun. Resultatet visar på att jämställdhetsaspekten till stor del tycks ha glömts bort i processen rörande tävlingsprogrammet och att ett tydligare ställningstagande kring dessa frågor troligtvis hade gynnat den jämställda utvecklingen av Kiruna. Kiruna is today in the midst of a process called the city transformation. As a result of the expanded mining operations, large parts of the city must be relocated and a new downtown area built. As a start to this process an architectural competition, whose results will form the basis for the new urban structure, was launched in 2012. Before the city planning competition began, a competitive program was established that describes how Kiruna Municipality look at the city's future and development opportunities. In connection with this process, Kiruna Municipality expressed the ...