Laxsmoltens (Salmo salar) längd, vikt och konditionsfaktors betydelse för dess vandringstidpunkt i Sävarån - Bertilsson, Daniel; Helleber, Adam (2014)
Atlantlaxen (Salmo salar) har en komplex livscykel. Den lever sitt liv i både i sötvatten och saltvatten och migrationen mellan dessa två är en viktig process för laxens överlevnad. Laxen i Östersjön har minskat kraftigt under de senaste hundra åren och mänsklig påverkan tros ha minskat laxproduktionen med upp till 95 %. För att säkra de kvarvarande laxbeståndens fortlevnad krävs förståelse för vilka faktorer som påverkar överlevnaden hos laxen i de olika stadierna av livscykeln. Under åren 2008-2013 fångades vandrande laxsmolt i Sävarån som mynnar i Bottenviken. De emigrerande smolten mättes, vägdes och släpptes sedan tillbaka i vattnet. Datat delades upp i två halvor baserat på när på säsongen de vandrade. En halva för de som vandrade tidigt och en andra halva för de som vandrade sent. De två halvorna jämfördes sedan för att undersöka ifall det fanns ett samband mellan längd, vikt respektive konditionsfaktor och när på säsongen laxarna vandrade. Smolt som vandrade tidigt var signifikant längre än smolt som vandrade sent. Ett signifikant samband fanns även för att smolt som vandrade tidigt var tyngre än smolt som vandrade sent. Konditionsfaktorn skiljde inte mellan grupperna. Atlantic salmon (Salmo salar) has a complex life cycle. They spend their life in both limnetic and marine environments and the transition between these two is important for survival. The Baltic sea salmon has decreased heavily in numbers during the last 100 years due to human activity, and the natural production of smolt in the rivers emptying into the Baltic Sea is suggested to have decreased with up to 95 %. To make sure that the remaining Salmon stocks survive, understanding of the processes affecting different parts of their life cycle is important. Between 2008 and 2013, smolts migrating from the river Sävarån, a small forest river emptying in the Gulf of Bothnia, were caught. The smolts were measured, weighted and released back into the river. The smolt data was divided into two halves based on the median catch date every year, an ...